článek

Jak na domácí aspik


Rosol nebo-li aspik se dá jednoduše připravit se želatinou, ale nikdy to nebude úplně ono. Pokud chcete vyzkoušet poctivo..
(celý článek)

Rosol nebo-li aspik se dá jednoduše připravit se želatinou, ale nikdy to nebude úplně ono. Pokud chcete vyzkoušet poctivo...


Rosol nebo-li aspik se dá jednoduše připravit se želatinou, ale nikdy to nebude úplně ono. Pokud chcete vyzkoušet poctivou, domácí variantu, připravte se, že to bude časově a finančně náročnější. Snad se dílo podaří a výsledek bude stát za to.

Základní recept
Na 300g vepřových kůží, 2 vepřové nožičky, 200g hovězí kližky budeme potřebovat 3 litry vody, sůl dle chuti, bobkový list, 6 zrnek pepře, 4 kuličky nového koření, cca 125 ml octa, 3 bílky, citronovou šťávu a cca 200g kořenové zeleniny. Všechno maso vaříme společně asi tak hodinu. Poté přidáme koření, ocet, nakrájenou zeleninu a vaříme další hodinu. Pak scedíme a vývar podle chuti osolíme nebo ještě okyselíme a necháme vychladnout. Z tuhnoucího aspiku sebereme lžící tuk a pak jej ohřejeme. Do teplého aspiku zašleháme bílky a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedeme k varu, bílek se srazí a stáhne s sebou nečistoty, odstavíme. Jako poslední, dáme aspik do plátýnka a necháme vykapat.

Rady a tipy
Pokud si nejste jistí, že je aspik správně hustý, dejte trochu vývaru ztuhnout na talířek. Pokud je vývar po ztuhnutí příliš řídký, musíte přidat trochu želatiny. Pokud je naopak příliš tuhý, přilijte vroucí vodu. Z domácího aspiku můžete připravit i huspeninu – přidáte maso, zeleninu a nemusíte čistit pomocí bílků. Pro zpestření se může aspik pomocí šťávy z červené řepy zabarvit do růžova. Aspik můžete použít i na ryby na kyselo, vařený jazyk, šunkové rolky. Nanášejte ve vrstvách štětcem. Každá vrstva se musí nechat ztuhnout. Na tuto práci budete potřebovat trpělivost a dostatek času. Aspik nebo-li rosol můžete dát do různých forem nebo menších formiček, aby to hezky vypadalo při podávání.

Aspik nebo-li rosol můžete připravovat s různou pevnější zeleninou, se žampiony, s kuřecím masem, použít ho na plněná vejce či paštiku.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na domácí aspik.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak domácí aspik .
Další recepty na Jak na domácí aspik.

Naši partneři