Nakládané houby se zeleninou recept
Blížící se houbařská sezóna nás nutí, zamyslet se nad tím, jak a s čím, si své nasbírané houby naložíme. Co třeba se zeleninou?
Zavařovací sklenice a víčka umyjeme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 110 g cukr krupice
- 1 dl olej (např. řepkový)
- 300 g rajský protlak
- 300 g paprika
- 110 g ocet
- 20 g sůl
- 300 g kuchyňská cibule
- 1 kg houby
Způsob přípravy
Blížící se houbařská sezóna nás nutí, zamyslet se nad tím, jak a s čím, si své nasbírané houby naložíme. Co třeba se zeleninou? Zavařovací sklenice a víčka umyjeme. Připravíme si zavařovací hrnec, hlavu na zavíčkování, kleště na vyndavání sklenic. Papriky umyjeme, zbavíme pecek. Vezmeme si cibuli a spolu s paprikou rozkrájíme. Odložíme stranou. Vezmeme si košík a houby zbavíme nečistot. Na prkénku si je rozkrájíme a vysypeme do hrnce. Osolíme.
Přidáme vodu a dáme přejít varem. Slijeme přebytečnou vodu z hub a nasypeme je do vyšší nádoby. Přisypeme rozkrájenou papriku a cibuli. Osolíme. Přidáme trochu octa. Přilijeme olej. Nakonec dáme rajský protlak a osladíme. Všechny suroviny smícháme. Směs nandáme do zavařovacích sklenic. Zavíčkujeme. Naskládáme do zavařovacího hrnce. Doba zavařování je 20 minut na 100 °C. Tuto českou dobrotu servírujeme s chlebem k různým příležitostem.