Zapečené brambory se šunkou a sýrem recept
Skvělá chuťovka nebo předkrm, který rozhodně neurazí. Rozpůlené brambory naplněné směsí sýra, šunky, smetany a vajíčka, rozhodně stojí za to vyzkoušet.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 velké brambory
- 1 vejce
- 80 g tvrdého sýra
- 50 g másla
- 250 g hermelínu
- 100 g šunky
- 3 lžičky zakysané smetany
- 2 lžičky pikantní hořčice (např. dijonská)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Pečící troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem nebo drsnou stranou houbičky a vidličkou je na několika místech propíchneme. Uložíme je na plech, snížíme teplotu na 180°C a pečeme je asi hodinu. Po vyndání z trouby je podélně rozkrojíme a dužinu opatrně vydlabeme.
Během doby pečení brambor v misce smícháme vejce, smetanu, hořčici, šunku, nadrobno nakrájený hermelín, vydlabanou část brambor a dochutíme pepřem a solí (se solí šetříme, není jí třeba moc).
Směs poté navršíme na brambory, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme dalších pár minut, dokud sýr nedostane zlatavý nádech.