Zelňačka recept
Zelňačka patří mezi ty husté, syté a oblíbené tzv. svačinové polévky. Je pikantní a můžete k ní přidat třeba i kousek pečiva. Hodí se báječně do podzimních a zimních plískavic, zahřeje vás po návratu z procházky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 cibule
- 300 g naloženého bílého zelí
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžíce sladké papriky
- špetka chilli koření
- 1 ostravská klobása
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1,5 l masového vývaru
- olivový olej
Způsob přípravy
V hrnci na polévku orestujeme nakrájenou cibuli na lžíci oleje. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a za stálého míchání počkáme, až cibule zezlátne. Pak přidáme papriku, protlak, chilli a lžíci hladké mouky.
Promícháme, krátce všechno osmahneme a pak zalijeme vývarem. Znovu promícháme, přidáme zcezené kysané zelí, nové koření, bobkový list, špetku soli a pepř. Vaříme polévku asi 20 minut, až zelí změkne. Mezitím si nakrájíme klobásu na menší kousky a ty opečeme nasucho na pánvi.
Když je zelí měkké, přidáme do polévky opečenou klobásu, je-li třeba sůl a povaříme ještě 7 minut.