Nabídka
Přidej
článek

3 tipy na večeře, po kterých nepřiberete


Kdo chce zhubnout, ten často chybuje v tom, že hladoví nebo svůj jídelníček postaví na konzumaci zeleniny, hlavně ve form..
(celý článek)

Kdo chce zhubnout, ten často chybuje v tom, že hladoví nebo svůj jídelníček postaví na konzumaci zeleniny, hlavně ve form...


Kdo chce zhubnout, ten často chybuje v tom, že hladoví nebo svůj jídelníček postaví na konzumaci zeleniny, hlavně ve formě salátů. Takový způsob stravování však člověka nezasytí a tělo reaguje způsobem, který se s hubnoucím programem příliš neslučuje. Jak? Například tím, že se zvýší chuť na sladké či tučné. Mnohem efektivnější než drastické omezování příjmu potravy, je postavit jídelníček na stravě s dostatečným obsahem bílkovin, vlákniny a počítat kalorie. 

Držet dietu opravdu neznamená, že musíte hladovět. Naopak! Kdo hubne díky tomu, že si jídlo upírá, ten se většinou následně potýká s tak obávaným jojo efektem a dokonce si může zadělat na zdravotní potíže. Důvod? Při dlouhodobějším nedostatečném příjmu potravy tělo mobilizuje své síly a začne s protiútokem. Aby se organismus s náročnou situací vypořádal, dojde ke zpomalení metabolismu, tedy většiny dějů, které se v našem těle odehrávají. Do boje jsou zapojeny hormony a jejich nerovnováha může nadělat v těle pěknou paseku, včetně nárůstu tukové hmotyS málem nashromážděných živin je totiž v nouzi třeba šetřit, aby vydržely co nejdéle, a tak si tělo začne ukládat zásoby do tukových polštářů, z nichž se energie snadno čerpá. Efekt je nakonec opačný než bylo původně zamýšleno.

Místo hladovky je mnohem výhodnější vsadit na jídla chudší na kalorie, která ale dokáží zasytit. Organismus tak bude mít potřebnou energii, ale vše se odehraje bez zbytečného přibírání. Přinášíme vám tři tipy na pokrmy, kvůli kterým není třeba mít výčitky svědomí. 

Rajčatová polévka s bazalkou


Polévka nemusí být pouze součástí oběda. V některých, zejména asijských kulturách, se běžně podává na snídani, zasytit ale skvěle dokáže i jako poslední jídlo dne. Tuto verzi rajčatové polévky lze uvařit z pasírovaných rajčat v plechovce, nebo z čerstvých, spařených a oloupaných rajčat. 

Příprava je prostá. Na lžíci olivového oleje necháme zpěnit 1 cibuli nakrájenou najemno a 2 prolisované stroužky česneku. Hrnec sundáme z plotýnky, přidáme trošku vody a opatrně přimícháme rajčata z plechovky nebo čerstvá, na kostičky nakrájená rajčata. Nádobu vrátíme na plotnu, směs osolíme, přidáme lžičku bílého pepře, lžičku mleté papriky, 2 čajové lžičky čekankového sirupu (lze použít i jiné sladidlo) a stejné množství rajského protlaku. 

V mezičase omyjeme čerstvý špenát, bazalku a krátce je opečeme na lehce omaštěné pánvi. Nakonec je přidáme do rajčatové polévky, vše promícháme a je hotovo. 

Losos s kozím sýrem


Filet z lososa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje a rybu na ní necháme zatáhnout. Poté ji dáme do zapékací misky, přidáme nasekané čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, na poloviny nakrájená cherry rajčátka a poloměkký kozí sýr (pro 4 osoby bude stačit asi 50 g). Vše zapečeme v troubě předehřáté na 200°C, asi 10 - 15 minut. 

Paprikovo vaječná placka 


Stejně jako u předchozích receptů, ani zde nepřesáhne počet kalorií na jednu porci hodnotu 300. Příprava pokrmu není těžká a pro 4 osoby budete potřebovat 350 - 400 g brambor, cibuli, čtyři vejce, dvě papriky, 60 g salámu (například chorizo), sůl, pepř a olivový olej. Brambory omyjeme a nakrájíme na tenoučké plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké proužky, papriky zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a brambory pár minut opékáme. Pak přidáme cibuli a papriku. Když budou brambory měkké, přidáme do pánve salám a v hrnečku rozkvedláme vejce se solí a pepřem. Vaječnou směs nalijeme do pánve, tu přiklopíme poklicí a dobrotu dusíme na mírném plameni asi 15 minut. 



Salát s kuřecím masem

Salát s kuřecím masem


Kdo se bez masa neobejde, ten ať volí variantu méně tučného, třeba kuřecího nebo krůtího masa.


Cuketový bramborák

Cuketový bramborák


Zelenina, která je velmi oblíbená při zeštíhlujících dietách, to je cuketa. A že je bramborák mastný? Upečte ho v troubě a je po problému.


Low carb jogurtový chléb

Low carb jogurtový chléb


Tento druh chleba je prakticky bez sacharidů a s nízkotučnou Lučinou a zeleninou vytvoří základ pro dokonalou večeři.


Zelný salát s jablky

Zelný salát s jablky


Vitamíny nabitý salát povzbudí imunitu zejména v chladném období roku.


Tagliatelle se zeleninou

Tagliatelle se zeleninou


Těstoviny sice jsou pro dietáře někdy trochu tabu, ale v kombinaci se zeleninou se dají směle zařadit i do hubnoucího programu.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 3 tipy na večeře, po kterých nepřiberete.
Nebo hledejte podobné podle části názvu tipy večeře, kterých nepřiberete .

Naši partneři