článek

Co dětem k večeři? Přece pomazánky!


Zdraví na prvním místěV dnešní uspěchané době jsme všichni „mas&i..
(celý článek)

Zdraví na prvním místěV dnešní uspěchané době jsme všichni „mas&i...
Sdílejte obsah s přáteli



Zdraví na prvním místě
V dnešní uspěchané době jsme všichni „masírováni“ reklamami. Aniž bychom to tušili, předkládají nám co je dobré a co ne, a bez čeho rozhodně nemůžeme žít. Někdo komerčním sdělením podléhá více, někdo méně. Ale co na nás lidi platí nejvíce, to jsou všelijaké farmaceutické výrobky či přípravky. Člověk chce být zdravý a z reklamy nabyde dojmu, že zaručeně nemůže mít dostatek vitamínů a minerálů. Obzvláště maminky si pak lámou hlavu nad tím, zda jejich dítě nemarodí právě proto, že jeho organismus nemá všeho dostatek. Ale toho se vůbec nemusíme bát! Vždy je lepší dostat do těla vitamíny a minerály přirozenou cestou, než z chemicky připraveného prášku. Pokud dítěti budeme dávat dostatek zeleniny, ovoce, ořechů, semínek, luštěnin, mléčných výrobků a ryb, nemusíme se ničeho bát. Zde máme pro vás několik tipů na pomazánky, které jsou vhodné například k večeři, a které dodají tělu vitamíny a minerály.

Červenka čočková
Tato pomazánka je z červené čočky je velice chutná a obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B6, kyselinu listovou, železo, selen, fosfor a zinek. Mimo jiné červená čočka je vhodná pro děti od ukončeného osmého měsíce života. Jak na to? Nejdříve na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na hrubou nastrouhanou mrkev do zlatova. Poté přidáme červenou čočku, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Nakonec lehce osolíme, rozmixujeme a přidáme bylinky dle chuti dítěte, např. petržel, bazalku, majoránku.. (nebo žádné).

Avokádofka
Pokud má vaše ratolest ráda avokádo, je to jedině dobře. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek – z vitamínů můžeme zmínit C, E, K, B3, B6, z minerálů draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď a železo. Pomazánka je velice snadná – zralé avokádo rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme, přidáme pár kapek citronové šťávy, rozmačkáme půl stroužku česneku, ze kterého jsme vyndali klíček, přidáme žervé a trochu soli. Mažeme na čerstvé pečivo a posypeme jarní cibulkou.

Cizrnka
Pokud máme dostatek času – naložíme cizrnu na několik hodin do vody a poté uvaříme. Jestliže čas nemáme, koupíme cizrnu sterilovanou. A co cizrna obasahuje? Z vitamínů B6, B15, z minerálních látek vápník, hořčík, železo, mangan a draslík. Jak na pomazánku? Cizrnu rozmixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, lučiny dle chuti, sůl a pažitku a je hotovo. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Co dětem k večeři? Přece pomazánky!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu dětem večeři? přece pomazánky! .

Naši partneři