článek

Letošní hvězdy Michelin a ostatní ocenění pro restaurace v Česku


Francouzský výrobce pneumatik André Michelin vydal v roce 1990 průvodce pro pomoc motoristů v př&ia..
(celý článek)

Francouzský výrobce pneumatik André Michelin vydal v roce 1990 průvodce pro pomoc motoristů v př&ia...
Sdílejte obsah s přáteli



Francouzský výrobce pneumatik André Michelin vydal v roce 1990 průvodce pro pomoc motoristů v případě porouchaného vozu. Jedním z doporučení v této příručce byla i poznámka, kde se dá sehnat ubytování a stravování. O pár let později pro lepší přehlednost tohoto průvodce začal hvězdičkami označovat podniky, kde se dá najíst velmi dobře. Tento nápad si získal velkou oblibu i v zahraničí, a tak začal Michelin vydávat svého průvodce i pro některá velká města, jako je třeba New York, Tokio, Los Angeles.

Dnes je tato knížka v červeném obalu považována za gastronomickou bibli všech gurmánů. Získat michelinskou hvězdu je sen všech profesiálních kuchařů, je totiž asi jedním z největších ocenění, jakého se může majitelům restaurace a kuchařům dostat. Hvězdičku však mohou nejenom získat, ale při kontrolní inspekci také ztratit. Michelinský tým má profesionální inspektory, kteří anonymně navštěvují vytipované restaurace a hodnotí jak kvalitu, tak  i osobitost jídla. Získat michelinskou hvězdu proto není nijak snadné.

 Dalším oceněním restaurací je Bib Gourmand, dostávají ho podniky s vynikajícím a vyjímečným jídlem za rozumnou cenu. Česká republika těchto ocenění získala zatím sedm. 

V michelinském seznamu se také oceňují restaurace symbolem příboru. Příbor (lžička a vidlička) je ocenění interiéru, kvalitní obsluhy a celkové atmosféry podniku.

Po pádu komunistického režimu u nás se komisaři Michelinu začali vydávat i na východ. První michelinskou hvězdu v Česku získala v roce 2008 dnes již zaniklá restaurace Allegro. V roce 2009 ji pak získala restaurace Maze v Hotelu Hilton slavného kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě před tím, než to bylo oznámeno. V roce 2012 získali toto prestižní ocenění Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise. V roce 2016 k těmto dvěma přibyla třetí česká restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem.

26. března 2018 byl v Budapešti představen aktuálně vydaný gastronomický průvodce Michelin "Main Cities of Europe 2018". Popisuje více než dva tisíce restaurací v 36 velkých městech Evropy. Bylo v něm hodnoceno 33 českých reestaurací. O tom, který podnik se v průvodci ocitne, rozhodují také inspektoři Michelinu. O umístění restaurace v průvodci může rozhodnout pouze jediný, zatímco rozhodnutí o přidělení hvězdy musí být kolektivní, podpořit je musí až tři inspektoři.

Jedna hvězda Michelin značí velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy jsou za výtečnou kuchyni a tři hvězdy už značí zcela vyjímečnou kuchyni. Bib Gourmand, jak už jsme se zmínili, znamená vynikající kvalitu kuchyně za dobrou cenu.

Letošní rok byl šťastným rokem pro české podniky La Degustation Boheme Bourgeoise a Field. Tyto dvě restaurace si hvězdičku Michelin udržely, Alcron bohužel ne. Bib Gourmand nově získala restaurace Bistrot 104, která byla letos poprvé zařazena do michelinského seznamu, dále pak podniky Divinis, Eska, Na Kopci, Maso a Kobliha. Bohužel restaurace SaSaZu a Aureole si toto ocenění neudržely. Nově se do prestižního michelinského seznamu dostaly kromě již zmiňované Bistrot 104, restaurace CottoCrudo, Café Savoy a Lokál Inn. Dvě z nich byla oceněny symboly příborů, Café Savoy jedním a CottoCrudo dvěma. Lokál Inn získal ocenění "restaurace s dobrým jídlem". U tohoto posledního podniku je to známka toho, že se dá vařit zdánlivě obyčejná česká kuchyně na vysoké úrovni.

Udržet si hodnocení michelinských inspektorů není jednoduché. Vyžaduje to udržet se mezi nejlepšími neustálým zlepšováním kvality a osobitosti. Značně důležitá je přitom kvalita lokálních surovin. V českém prostředí je složité, drahé a velmi časově náročné takové suroviny sehnat.

Gastronomický svět je velmi dynamický a udržet se na špičce je výkon opravdu hodný mistra. Proto si také těchto ocenění naši nejlepší kuchaři, šéfkuchaři a restauratéři velmi považují.

Takže chcete-li si pochutnat na vyjímečných jídlech ve vyjímečném prostředí, nyní už určitě víte kam jít.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři