článek

Používáte často ochucovadla? Nahraďte nezdravé ingredience zdravými a zároveň chutnými alternativami!


Cukr, sůl, pepř, ocet, kečup, hořčice či majonéza patří ve středoevropské kuchyni k nejpoužívanějším ochucovadlům. Kromě ..
(celý článek)

Cukr, sůl, pepř, ocet, kečup, hořčice či majonéza patří ve středoevropské kuchyni k nejpoužívanějším ochucovadlům. Kromě ...


Cukr, sůl, pepř, ocet, kečup, hořčice či majonéza patří ve středoevropské kuchyni k nejpoužívanějším ochucovadlům. Kromě toho však mají ještě něco společného – nejsou příliš zdravé.

Západní strava a tradiční ochucovadla


Západní strava není obecně příliš zdravá, ačkoli jsme v tomto ohledu udělali velký krok kupředu. Pokud nám navíc v jídelníčku nějaký důležitý prvek schází, můžeme jej doplnit za pomoci doplňků stravy. Tyto přípravky seženete v mnoha e-shopech (třeba Myprotein.cz) a mnohé si navíc můžete pořídit levněji díky slevovému kupónu. Jenže problém nezdravé stravy začíná už u běžných ochucovadel, která nalezneme v naprosté většině českých kuchyní. Dnes už však lze zcela snadno sehnat alternativy, které jsou zdravější a minimálně stejně chutné!

Máte rádi sladké? Svého požitku se nemusíte vzdávat!


Bílému cukru je na Sibiři přezdíváno „bílá smrt“, protože funguje jako stimulant bez kalorické hodnoty a navíc způsobuje závažná onemocnění jako cukrovka II. typu. Ačkoli je hnědý cukr zdravější, stále patří mezi problematická sladidla. Pokud ale máte rádi sladké, nemusíte házet flintu do žita. Cukr lze totiž jednoduše nahradit, a to např. javorovým či agávovým sirupem, které obsahují zdraví prospěšné látky. Výtečnou alternativou je také stévie sladká, jež je zhruba 30× sladší než cukr, žádné sacharidy ovšem neobsahuje! Ne náhodou se o ní mluví jako o sladidlu budoucnosti.

Sůl nad zlato, nicméně…


Chlorid sodný či kuchyňská sůl patří mezi nejpoužívanější ochucovadla. Ačkoli je pro nás sůl díky obsahu minerálních látek důležitá, při velké spotřebě působí negativně na náš kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Mezi zdravější alternativy ovšem patří himálajská sůl a ještě hodnotnější je mořská sůl. Někdy bývají doporučována i vločky z mořské řasy dulse, jež jsou sice méně slané než sůl (zhruba dvakrát), nicméně mořské řasy patří obecně mezi potraviny s nejvyšší koncentrací živin na světě.

Je libo ostrá jídla? Vsaďte na zázvor!


V současné době se k dosažení pikantní chuti používají různá ochucovadla, a to především pepř a chilli papričky, resp. prášek z nich (kájenský pepř). Proti těmto surovinám samozřejmě z hlediska zdraví nemůžeme napsat půl slova, protože nám mohou jen a jen prospět. Přesto bychom vám doporučovali vsadit spíše na zázvor. Jedná se o oddenek z rostliny zvané zázvor lékařský, což vypovídá o mnohém. Tato ingredience nejen učiní vaše jídlo příjemně pikantním, ale perfektně působí na trávení a má antioxidační, protizánětlivé i další pozitivní účinky.

Kyselá ochucovadla, jež působí zásadotvorně


Kvasný lihový ocet patří mezi nejméně kvalitní druhy octa, ačkoli pokud jej používáte jako čisticí prostředek, možná budete tento výrok rozporovat. Jako ochucovadlo však skutečně příliš vhodný není, neboť se na jeho výrobu využívá destilovaný alkohol získávaný z žita, brambor nebo cukrové řepy. Mnohem lepší je používat ocet jablečný a balzamikový (získává se z moštu hroznů). Nejenže obsahují zdraví prospěšné látky, ale přes svou kyselou chuť působí zásadotvorně. Většina západní stravy přitom zakyseluje, takže se jedná o vhodný prostředek k neutralizaci pH v organismu.

Alternativy dalších nepříliš zdravých ochucovadel


Mezi nejvíce používaná ochucovadla patří i kečup, hořčice a majonéza. Ani tyto ingredience ovšem nepatří k nejzdravějším, a to minimálně ty levné, které seženete v běžné distribuci a jejichž obsah je problematický. Pokud je používáte často, měli byste si pořídit nějaké bio alternativy a v případě majonézy je navíc vhodné sáhnout po rostlinné variantě, kterou dnes lehce seženete. Všechna tato ochucovadla si navíc můžete dosti jednoduše připravit doma, což bychom vám rovněž doporučovali. Zajímavých receptů najdete na internetu velké množství.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři