recepty

Cheesecake


Cheesecake, neboli také tvarohový dort, či sýrový koláč, je lahůdkou, kterou nikdo nepohrdne. Z mnoha jeho variant jsme vybrali právě tuhle, ozdobenou ovocem, nejlépe čerstvým, ale klidně může být i kompotové...
(celý recept)

Cheesecake, neboli také tvarohový dort, či sýrový koláč, je lahůdkou, kterou nikdo nepohrdne. Z mnoha jeho variant jsme vybrali právě tuhle, ozdobenou ovocem, nejlépe čerstvým, ale klidně může být i k...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • 5 vajec
  • 100g nesoleného másla
  • 200 ml sladké smetany
  • 200 ml zakysané smetany
  • 850 g smetanového sýra (např. lučina)
  • 160 g máslových sušenek
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • šťávu z 1 citronu
  • čerstvé nebo kompotové ovoce

Způsob přípravy

Sušenky nasypeme do plastového sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme. V míse je smícháme se změklým máslem a uhněteme z nich vláčné těsto. Koláčovou formu o průměru přibližně 25 cm vymažeme máslem a těsto do ní rozprostřeme, k formě ho přitlačíme a u okraje zvedneme asi 2 cm. Pak připravenou formu uložíme na půl hodiny do ledničky.

Ve větší míse ušleháme smetanový sýr s vejci, přidáme cukr, mouku, vanilkový cukr, citronovou šťávu, sladkou i kysanou smetanu a vše zvolna vyšleháme na hladký krém.

Hotový krém nalijeme do připravené formy na těsto ze sušenek. Troubu jsme si mezitím předehřáli na 200 stupňů a cheesecake v ní pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 140 stupňů a zvolna pečeme ještě asi 65 minut. Po této době troubu vypneme a hotový koláč v ní necháme vychladnout.

Hotový, dobře vychlazený moučník ozdobíme nakrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Nejvíce se hodí jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, banány atd.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Moučníky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Cheesecake.
Hledat podobné recepty na internetu jako Cheesecake

Naši partneři