Dušené bílé zelí se slaninou recept
Dušené bílé zelí se slaninou je výtečná příloha k vepřovému masu, ke kachně, k huse, ke kuřeti, nebo k pečenému králíkovi. A také k dobrému domácímu uzenému.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 150 g anglické slaniny
- sůl
- kmín
- olivový olej
- hladká mouka
- ocet cukr
Způsob přípravy
Zelí nakrájíme na nudličky, přidáme špetku soli a lžičku kmínu, zalijeme vodou a zvolna dusíme asi 15 minut téměř do měkka. Pak vodu slijeme. V kastrole na oleji osmahneme nakrájenou anglickou slaninu a cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme dušené zelí, promícháme, podlijeme trochu vodou a společně dusíme dalších 5 minut.
Ve lžíci vody rozmícháme hladkou mouku, přidáme k zelí a ještě chvíli podusíme. Pokud je potřeba, podlijeme vodou. Ještě před koncem vaření dochutíme zelí cukrem a octem podle chuti.