Fazolový guláš s uzeninou recept
Fazolový kotlík s voňavou anglickou slaninou a klobáskou na český stůl prostě patří. Kdo chce jíst o trochu zdravěji, může uzeniny vynechat. I tak si totiž pochutná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g sušených bílých fazolí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 80 g anglické slaniny
- 1 menší kvalitní klobásu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička saturejky
- 3 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
- sůl
Způsob přípravy
Fazole na sítu propláchneme studenou vodou. Nasypeme je do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, přičemž její hladina by měla být alespoň o 2 centimetry výše než fazole a necháme přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijeme. Fazole se sice dají vařit i v původní vodě, uchovají si více živin, ale později hrozí zažívací potíže v podobě velkého nadýmání.
Vodu s fazolemi přivedeme k varu, přidáme bobkový list a luštěninu vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme cibuli, slaninu, klobásu a očistíme a prolisujeme česnek. V hrnci rozehřejeme tuk a nejprve na něm opékáme slaninu. Když začne pěkně hnědnout, přidáme cibuli a nakonec česnek. Ztlumíme oheň, přimícháme mletou papriku, saturejku, protlak a nakonec fazole i s částí tekutiny.
Guláš dochutíme solí. Nakonec vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce prohřejeme. Hotový pokrm podáváme s čerstvým chlebem.