Velikonoční vaječná tlačenka recept
Vaječná tlačenka, respektive její recept nám pod ruku přijde zpravidla po Velikonocích, protože většinou zbude spousta natvrdo vařených vajec. Co tedy potom s nimi? Kromě tradičního vajíčkového salátu si z nich můžeme připravit třeba pikantní velikonoční vaječnou tlačenku. Je lehká a lahodná a v chladničce nám vydrží i několik dní. Vaječná tlačenka spolehlivě splní funkci lehké svačiny nebo rychlé večeře, což jsou takováta jídla, která příliš neřešíte, takže by to v jejich případě chtělo něco už připraveného. Velikonoční vaječná tlačenka je prostě ideální varianta.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 1 lžíce nadrobno nakrájené pažitky
- 2, 5 dcl kuřecího vývaru
- 200 g vařené šunky
- 40 g želatiny v prášku
- 1 sklenička nakládané zeleniny
- 80 g majonézy
- 2 lžíce koření vegeta
- sůl, pepř, vinný ocet
Způsob přípravy
Po velikonocích nám většinou zbude spousta natvrdo vařených vajec. Kromě tradičního vajíčkového salátu si z nich můžeme připravit třeba pikantní velikonoční vaječnou tlačenku. Je lehká a lahodná a v chladničce nám vydrží i několik dní.
Z naložené zeleniny slijeme nálev a dáme ho stranou. Zeleninu pokrájíme na drobnější kousky. Stejně tak i polovinu natvrdo uvařených vajec a všechnu šunku. Ve velké míse opatrně smícháme majonézu, pažitku, vegetu, pepř, sůl, ocet, vejce, šunku a nakrájenou zeleninu.
V teplém vývaru, do kterého jsme přidali nálev z naložené zeleniny, rozmícháme želatinu. Když se želatina rozpustí a vývar trochu zchladne, nalijeme ho do připravené vaječné směsi a vše promícháme.
Připravíme si formu (třeba tu na biskupský chlebíček) a polovinu hotové směsi do ní nalijeme. Pak do formy poskládáme za sebou 3 celá vejce a zalijeme je zbytkem směsi. Formu vložíme do ledničky a vaječnou tlačenku necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.
Zdroj fotografií: Facebook.com