Deník Dity P.

Článek byl publikován

Nenechme se zmást zavádějícím názvem, tenhle pořad je opravdu o vaření. Ale také o životním postoji, chcete-li krédu, Dity Pecháčkové, alias Dity P. Tato kulinářská novinářka je přesvědčená že „jídlo je nejvíc“ a že všechny rodinné události, rodinná setkání, rodinné veselí a i smutky jsou těsně spjaté s jídlem.

V pořadu české televize Deník Dity P., který pokračuje už druhou sérií, nás Dita P. během tří let seznámila se svým životem, provedla nás svým těhotenstvím, narozením syna, vypráví o svém manželovi, o výchově dítěte a všechno to má těsně spojené s jídly, s recepty, s vařením. Neoslňuje novými neznámými recepty, naopak, většina jejích jídel je spojená s kuchyní jejích rodičů a babičky, oživuje klasické české recepty, sem tam okořeněné vlastními rodinnými zvyklostmi a způsoby vaření.

Nehraje si na profesionální kuchařku, její vaření a pečení je naprosto amatérské a neoslní nás bleskovým nakrájením cibule. Ale to, jak se dotýká potravin a nejraději rukama s nimi pracuje, prozrazuje její důvěrný vztah k jídlu. Natáčení pořadu o životě a vaření však není to jediné, co tato podnikavá žena dělá. Stihla vydat už druhou kuchařku receptů a ta se, stejně jako ta první, drží na špičce prodejnosti a má už za sebou i několik dotisků. Dita P. si nechala vytvořit i porcelán se svým designem a stále ho rozšiřuje o další vzory. Kromě toho krátce psala pro iDnes, pak vedla několik let měsíčník Apetit, který byl několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní je šéfredaktorkou magazínu Albert v kuchyni.

Deník Dity P. se natáčel například v Itálii, na Slovensku nebo i na její chalupě. Každý díl je jednak o jídlech a jednak o pokračování skutečného příběhu Dity P. Jednou nás pozve do Horšovského Týna, který má kousek od své chalupy. Upeče pár „buchet na plech“ podle receptů své babičky a s Jakubem Žáčkem a buchtami se vydá na celodenní výlet. Její chuť k jídlu je skutečně nakažlivá, den oba dva končí nočním pojídáním buchet v letním kině. Tato žena se rozhodně netrápí dietami a zastává v jídle názor, že každý ví, co je pro něj dobré, a ať si vybere.

V jiném díle nás vezme na svou chalupu, kde tráví část léta se svým malým synem. Uvaří mu borůvkové knedlíky a skvělou kulajdu, věší spolu prádlo a hrají si na zahradě. Je to zkrátka Deník Dity P., který je o tom jak žije, o její lásce k rodině, synkovi a o jídle.

Tato známá kulinářská novinářka nás každým dílem svého pořadu provází svým osobitým nenuceným způsobem, v jejím slovníku o vaření jsou nejčastějšími výrazy „boží“, „skvělý“, úžasný“ a všechny se týkají pokrmů které uvařila nebo upekla. Žádná falešná skromnost, spokojenost s výsledkem svého snažení se Dita P. nerozpakuje vyjádřit i slovy „kouzelné, krásička, dokonalé, je to pecka“. Je to osvěžující a Dita P. to dovádí k dokonalosti například prohlášením, že při jídle jejího pokrmu budeme prožívat „nadpohlavní rozkoš“ a že je to „prostě nadpohlavka“, ať už to znamená cokoliv. Tady je jasně vidět že kulinářská show může být nejen poučná, ale i zábavná.

Zdroj fotografii: Česká televize

Nenechme se zmást zavádějícím názvem, tenhle pořad je opravdu o vaření. Ale také o životním postoji, chcete-li krédu, Dity Pecháčkové, alias Dity P. Tato kulinářská novinářka je přesvědčená že „jídlo...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů