článek

Příprava kompotů


Jak na ovocné kompoty? Chutnají vám nebo vašim dětem ovocné kompoty? Chystáte ..
(celý článek)

Jak na ovocné kompoty? Chutnají vám nebo vašim dětem ovocné kompoty? Chystáte ...


Jak na ovocné kompoty?
Chutnají vám nebo vašim dětem ovocné kompoty? Chystáte se na ně poprvé? Určitě se toho nebojte a využijte bohaté úrody ovoce. V zimě za skleničku kompotu budou všichni rádi. Máme tady pro vás několik užitečných rad a tipů, jak na to.

Základní recept
Na 1 litr vody budeme potřebovat 500g pískového cukru a přibližně 3kg meruněk, dále ½ lžičky kyseliny citrónové(na 1 litr vody). Postup je velice jednoduchý. Vodu s cukrem krátce převaříme a odstavíme. Poté umyjeme, vypeckujeme meruňky a vkládáme je do vody s kyselinou citrónovou. To nám zaručí, že nezčernají. Po chvíli vyjmeme a necháme okapat. Připravíme si zavařovací sklenice, které jsme předtím vyvařily a meruňky do nich naskládáme. Zalijeme ještě teplým cukerným nálevem, sklenice uzavřeme a dáme sterilovat cca 30minut.

Rady a tipy
Každé ovoce má jinou cukernatost, proto potřebuje jiné množství cukr na kompotování. Množství dodaného cukru také záleží na jeho zralosti. (Cukr působí jako konzervant a samozřejmě dochutí ovoce.) Každý recept proto může mít jiné množství cukru v poměru k ovoci. Zde platí pravidlo, že to člověk musí vyzkoušet a vypracovat se. Pak tu máme tip – pokud máte málo času a chcete vše urychlit, můžete ovoce skládat do sklenic a střídavě sypat cukrem(vychází to přibližně 1-3 polévkové lžíce na 700ml sklenici). Potom zalijete teplou převařenou vodou, zavřete a sterilujete podle druhu ovoce 15-35minut. Pokud se cukr nerozpustí, můžete sklenice obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout, rozpuštění by se tím mělo urychlit. Další rada zní – ovoce na kompotování by mělo být vždy pevné, nepřezrálé. U ovoce jako jsou hrušky a jablka před kompotováním oloupeme slupku. A nakonec - při sterilování by se sklenice neměly dotýkat, aby nepraskly.

Kompot bez cukru?
Ano, existuje recept na kompot bez cukru a je vhodný pro diabetiky. Znali ho již naše babičky a hojně ho používaly. Je to velice snadné. Na dno sklenice se dá na špičku nože sůl a už se nepřidává cukr. Sůl totiž dokáže z ovoce „vytáhnout“ sladkost a cukru není vůbec zapotřebí. Postup je pak stejný, jako je popsáno výše.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Příprava kompotů.
Nebo hledejte podobné podle části názvu příprava kompotů .
Další recepty na Příprava kompotů.

Naši partneři