článek

Sušíme doma


Sušení ingrediencí na přípravu pokrmů je běžné od nepaměti. Dříve to mělo mnohem větší význam než dnes. Lidé si na zimu n..
(celý článek)

Sušení ingrediencí na přípravu pokrmů je běžné od nepaměti. Dříve to mělo mnohem větší význam než dnes. Lidé si na zimu n...


Sušení ingrediencí na přípravu pokrmů je běžné od nepaměti. Dříve to mělo mnohem větší význam než dnes. Lidé si na zimu nasušili ovoce, bylinky, houby, apod , aby měli z čeho vařit. V dnešní době si zajdeme do supermarketu a vše potřebné si koupíme. Avšak domácí je prostě domácí, o tom není pochyb. Máme tady pro vás pár rad a tipů, jak na to.

Sušení v troubě
Sušení v troubě je celkem časově náročné, trvá 7-12 hodin (podle velikosti sušených surovin). Proto je dobré si vše předsušit venku, pokud je hezké počasí. Sušíme v horkovzdušné či elektrické troubě. Nejdříve sušíme cca dvě hodiny na teplotu 20°-30°C, poté zvýšíme na 50°-70°C. Suroviny klademe přímo na mřížku v troubě nebo na plech s pečícím papírem (to trvá déle). Nezapomeňte, dvířka trouby musí být pootevřená, aby mohla utíkat pára.

Sušení venku
Venku sušíme na sítech. Nejlépe za horkého slunného počasí ve stínu. Sušené suroviny pečlivě rozložíme, aby se nepřekrývaly. Dbáme na to, aby se nám na suroviny neprášilo. Samozřejmě na noc sklízíme, aby nám vše nezvlhlo. Houby a bylinky můžeme sušit přímo na sluníčku.

Sušení v sušičce
Pokud jste se rozhodli pro sušení ve velkém, je určitě dobrá sušička. Nezabíráte si místo v troubě a ušetříte energie. Sušiček je na trhu hodně, proto se musíte řídit pokyny od výrobce. 

Bylinky
Bylinky nejčastěji sušíme v menších svazcích za věšené stonkami nahoru. Nedáváme na přímé slunce, jinak ztratí barvu. Můžeme sušit i na sítech. Usušené bylinky odrhneme ze stonků a uzavřeme do tmavých skleniček. Skladujeme v suchu.

Ovoce
Dbáme na to, aby sušené ovoce bylo nakrájeno na stejně velké kousky. Můžeme sušit i menší ovoce. Také se dají vytvořit ovocné placky – rybíz nebo lesní ovoce rozmixujeme, přidáme trochu cukru a ve slabé vrstvě rozestřeme na síta. Pokud chceme, aby ovoce neztratilo barvu, namočíme ho krátce před sušením do citronové vody.

Houby
Houby nejčastěji sušíme venku za slunného počasí. Dbáme na to, aby plátky byly stejně velké. Rovnoměrně rozprostřeme na síta. Uchováváme na suchém a tmavém místě. Můžeme i rozdrtit na koření.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Sušíme doma.
Nebo hledejte podobné podle části názvu sušíme doma .
Další recepty na Sušíme doma.

Naši partneři