článek

Zpestřete si svůj jídelníček. A inspirujte se třeba italskou kuchyní.


Je všeobecně známé, že klasická česká kuchyně je velmi pestrá. Typické pro ni jsou husté polévky, smetanové omáčky zahušt..
(celý článek)

Je všeobecně známé, že klasická česká kuchyně je velmi pestrá. Typické pro ni jsou husté polévky, smetanové omáčky zahušt...


Je všeobecně známé, že klasická česká kuchyně je velmi pestrá. Typické pro ni jsou husté polévky, smetanové omáčky zahuštěné bešamelem, pečená a dušená masa a v neposlední řadě knedlíky. Takový smažený řízek, svíčková omáčka, dršťková, koprová nebo gulášová polévka či bramborová s houbami, houskové nebo bramborové knedlíky, to vše prostě do naší kuchyně patří a moc rádi si na tom pochutnáváme. To však neznamená, že nemůžeme občas nahlédnout do jiných vyhlášených kuchyní a trochu se jimi inspirovat.

Třeba taková italská kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších na světě, může náš jídelníček hodně obohatit. Je velmi proslulá svými těstovinami, kterých je na 400 druhů, a existují stovky receptů na jejich přípravu. Ravioli, Tortellini, Spaghetti, abychom jmenovali ty u nás nejznámější. A věřte, třeba takové vyhlášené „Spaghetti alla carbonara“ opravdu stojí za to ochutnat.

S těstovinami úzce souvisí i to, že Itálie je také dobře známá svou výrobou skvělých sýrů. Jen namátkou, Mozzarella, Parmezán, Ricotta, Gorgonzola nebo Pecorino. Jistě znáte. Pro milovníky sýrů jsou to delikatesy.

A kdo by neznal báječný italský vynález, a to pizzu. Tenhle slaný koláč proslavil italskou kuchyni po celém světě. Jednoduché chytré těsto, a pak už jen rajčata a mozzarella a spousta různých dalších přísad.

Italové jsou také známí svými rybími polévkami. A vůbec, ryby a mořské plody jsou další typickou italskou surovinou do kuchyně. Ryby smažené, pečené, vařené, ochucené citronovou šťávou a různým kořením. Rozličně připravené ústřice, sépie, krabi, humři, chobotnice a langusty. Tohle všechno nabízí italská kuchyně.

Italští kuchaři také nešetří zeleninou. Fenykl, chřest, cuketa, rajčata, spousta druhů zelených salátů. To vše používají k přípravě čerstvých salátů a nebo velmi často jako přísadu do tepelně upravovaných jídel.

Rýže je další nezbytnou surovinou v italské kuchyni. Hodně se používá jako zavářka do polévek a hlavně také k přípravě tradičního a oblíbeného rizota.

Maso převládá kuřecí a telecí. Italové ho grilují, dusí, vaří s různým kořením. A jaké je nejoblíbenější koření? Samozřejmě je to bazalka.

Neměli bychom zapomenout na dezerty. Je to nejen ta pověstná italská zmrzlina, ale třeba i proslulé dezerty tiramisu nebo panna cotta.

Z kávy preferují Italové espresso a capucino. A rozhodně nezapomínejme na to, že Itálie je obrovským producentem vína. Jedním z největších na světě. Známé Chianti, Trebbiano Toscano a mnoho dalších odrůd pěstují ialští vinaři na svých prosluněných vinicích.

Tohle je jen malá část z toho, co nám může nabídnout italská kuchyně. Mnozí z nás si už dávno oblíbili pizzu a italské těstoviny na různé způsoby. Pestrost života přece spočívá i v tom, že si nemusíme vystačit s naší českou kuchyní, i když je vemi chutná. Můžeme se, a měli bychom to dělat, inspirovat i jinde. Třeba právě v té Itálii.

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara


Špagety po italsku. Určitě si je oblíbíte.


Italské houbové rizoto

Italské houbové rizoto


Skvělé rizoto s houbami podle italského receptu.


Tiramisu

Tiramisu


Tenhle zákusek si připravte určitě. Lahodný a s čerstvou kávou si ho rozhodně vychutnáte nejlíp.


Panna cotta

Panna cotta


Tenhle italský dezert si jistě oblíbíte. Tradiční a vyhlášený recept.


Mozzarella s rajčaty

Mozzarella s rajčaty


Jednoduché, zdravé a rychle připravené. Lehká večeře, nebo předkrm?


Zeleninová polévka s tortellini a bílými fazolemi

Zeleninová polévka s tortellini a bílými fazolemi


Parádní polévka s kvalitními italskými těstovinami bude hvězdou ve vašem menu.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři