Top 5 podzimnich potravin, které mohou pomoci posílit vaši imunitu v období nachlazení a chřipky…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Podzimu přináší mnoho oblíbených jídel a nápojů, ale také je signálem začátku chřipkové sezóny. Údaje ukazují jasně, že chladnější podzimní teploty jsou spojeny také s nárůstem dalších infekcí, jako je například běžné nachlazení. Neexistuje sice žádná zázračná potravina, která by vám zaručila, že podzim přečkáte ve zdraví, ale existují potraviny, které jsou nabité živinami a pomáhají udržovat váš imunitní systém stabilní. Přinášíme top 5 oblíbených podzimních potravin, které vám mohou pomoci zůstat v tomto období zdraví. Jen se nezapomeňte udržovat ve formě a kvalitně spát.

1. Granátové jablko

Granátová jablka se jí již po staletí a dnes jsou považována za superpotravinu díky jedinečným živinám, které obsahují. Téměř všechny části granátového jablka jsou považovány za antimikrobiální, což znamená, že toto sezónní ovoce může bránit růstu bakterií a virů. Šťáva z granátového jablka i jeho semínka navíc obsahují velké množství živin podporujících imunitní systém, včetně vitaminu C, takže si je na podzim určitě dopřejte.

2. Sladké brambory

Přirozená oranžová barva dužiny sladkých brambor je způsobena vysokým obsahem beta-karotenu, přírodního antioxidantu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Vzhledem k tomu, že nízká hladina vitaminu A souvisí s oslabením imunitního systému, je jeho dostatečný příjem na podzim klíčový.

3. Brusinky

Když si na své oblíbené jídlo dáte domácí brusinkovou omáčku, děláte to protože víte, že svému jídlu dodá lahodnou sladkokyselou chuť, ale také přirozenou dávku vitaminu C a polyfenolů, které mohou podpořit imunitní systém. Bylo totiž prokázáno, že složky obsažené v brusinkové šťávě pomáhají předcházet chřipkové infekci v těle. Tyto trpké a pikantní bobule jsou na podzim v kurzu, ale sušené nebo mražené si je můžete dopřát celoročně. Můžete si také dát sklenici stoprocentní brusinkové šťávy na podporu imunity, která je snadno dostupná na většině regálech obchodů s potravinami.


4. Dýně

Dýně je chutným doplňkem každého jídla a je plná živin podporujících imunitu, jako je beta karoten, který se v těle mění na vitamin A. Údaje naznačují, že vitamin A může posilovat imunitní systém a pomáhat v boji proti infekcím. Dýně také obsahuje vitamin C, živinu známou svými vlastnostmi podporujícími imunitu.

5. Hrozny

Hrozny jsou víc než jen letní ovoce! Během podzimu a začátkem zimy nastává sklizeň hroznů, které se rozvážejí do celého světa. Hrozny podporují zdraví a imunitní systém mnoha způsoby. Hrozny všech barev obsahují více než 1 600 přírodních rostlinných sloučenin, včetně prospěšných antioxidantů a dalších polyfenolů, které prokazatelně chrání zdraví a funkci našich buněk. Hydratace je pro optimalizaci imunitní reakce klíčová a hrozny jsou hydratační potravinou, protože obsahují více než 80 % vody. Pochutnat si na hrsti hroznů je uspokojivý způsob, jak podpořit své zdraví a zároveň uspokojit chuť na sladké!

Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem

Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem


Masíčko jako máslíčko. Delikátní kombinace jehněčího masa a granátového jablka.


Grilované sladké brambory

Grilované sladké brambory


Jemné gratinované sladké brambory jsou skvělou přílohou například k pečenému masu.


Brusinková omáčka

Brusinková omáčka


Tip na jednoduchou brusinkovou omáčku plnou vitaminu C.


Krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka


Tradiční dýňová polévka je nedílnou součástí podzimu.


Sendvič s plísňovým sýrem a hroznovým vínem

Sendvič s plísňovým sýrem a hroznovým vínem


Ideální svačinka do školy nebo do práce. Na podzim je sezóna hroznového vína.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top 5 podzimnich potravin, které mohou pomoci posílit vaši imunitu v období nachlazení a chřipky…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×