Celerová pomazánka recept
Pomazánka s celerem vyniká výraznou chutí a zamiluje si ji každý, kdo je příznivcem této nenápadné, ale tělu velmi prospěšné zeleniny. Celer totiž pomáhá detoxikovat tělo, tedy zbavovat ho jedů, snižuje cholesterol, krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a přínosné účinky má i pro ty, kdo se snaží zhubnout.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 menší celer
- 2 vejce
- 1 lučina
- 1 žervé
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
Způsob přípravy
Celer zbavíme tvrdé slupky a nastrouháme ho na jemném struhadle.
Nyní je třeba uvařit vejce. Do menšího hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Jakmile začne vřít, přidáme lžíci octa a za pomoci lžíce vajíčka opatrně vkládáme do hrnce. Vaříme 9 minut. Poté scedíme horkou vodu, do hrnce nalijeme vodu studenou a necháme chvilku odstát. Zchladlá vajíčka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V misce smícháme lučinu, žervé, majonézu a hořčici. Přidáme nakrájená vejce, nastrouhanou celerovou bulvu, vše promícháme a pomazánku dochutíme solí a citronovou šťávou.
Pomazánka je skvělá na čerstvě upečeném chlebu, ale dá se použít i jako základ pro chlebíčky.