Meruňkový sirup recept
Meruňkový sirup je v meruňkové sezóně jedním z dobrých nápadů, jak využít rychle dozrávající voňavé ovoce. Je to jednoduché a můžete z něj připravovat domácí limonádu celé léto.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1200 g zralých meruněk
- 1 limetka
- 2 citrony
- 500 g hnědého cukru
- 800 ml neperlivé vody
Způsob přípravy
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Nakrájíme je na menší kousky, nasypeme do hrnce s vodou, přidáme šťávu z citronů a limetky a vše přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, pak hrnec odstavíme z plotny a jeho obsah necháme vychladnout.
Po vychladnutí přidáme hnědý cukr, promícháme a odložíme do ledničky na 15 hodin. Druhý den obsah hrnce propasírujeme přes husté síto, znovu přivedeme k varu a povaříme ho ještě 5 minut.
Nakonec sirup nalijeme do sterilizované uzavíratelné sklenice a uložíme do chladna.