Nabídka
Přidej
článek

Luštěniny: tipy jak se zbavit nepříjemného nadýmání


Hrách, čočka, fazole… Klasická luštěninová trojkombinace, kterou zná a ochutnal asi každý. Ne všichni ale tuší, že napřík..
(celý článek)

Hrách, čočka, fazole… Klasická luštěninová trojkombinace, kterou zná a ochutnal asi každý. Ne všichni ale tuší, že napřík...


Hrách, čočka, fazole… Klasická luštěninová trojkombinace, kterou zná a ochutnal asi každý. Ne všichni ale tuší, že například fazolí je rovnou jedenáct druhů a ani čočka se co do pestrosti typů nenechá zahanbit. Druhů luštěnin je opravdu mnoho a připravit z nich lze spoustu zajímavých a chutných pokrmů. Požitek z pojídání těchto zdravých potravin však často později zkalí nadmuté břicho, otravné větry a křeče v břiše. Jak tomu předejít? Čtěte dále! 

Luštěniny dříve tvořily základ jídelníčku. Jedly se mnohem častěji než maso, které se na talíři objevovalo jednou či dvakrát týdně. Jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, obsahují spoustu vlákniny, která podporuje trávení a činnost střev, neobsahují skoro žádný tuk, zato v nich naleznete významné množství důležitých minerálních látek jako hořčík, zinek, měď či železo.

Zmínit je třeba i vitamíny typu B, které umí zklidnit pocuchanou nervovou soustavu. Konzumace luštěnin nám přinese spoustu pozitiv, ale také negativ, kvůli kterým se těmto potravinám občas vyhýbáme.

Příprava luštěnin vyžaduje dostatek času. Většinu z nich je nutné na několik hodin předem namočit, přičemž výjimku tvoří červená čočka, kterou lze vařit bez předchozího namáčení. 

Tajemství tkví v přípravě


Během trávení luštěnin v těle vznikají střevní plyny, které dokáží člověku pořádně znepříjemnit život. Kdo nechce po snězení fazolové polévky a podobných jídel skrývat nafouknuté břicho, ten by měl dodržovat následující pravidlo.  

Před namáčením luštěniny pečlivě omyjeme, osušíme a krátce povaříme ve vroucí vodě. Vodu slijeme a pak přidáme čerstvou, studenou vodou a luštěniny necháme nejlépe přes noc namáčet. Druhý den vodu slijeme, luštěninu dáme do hrnce, zalijeme čerstvou vodou a vaříme do měkka.

Pomohou i bylinky 


Nadýmání lze zmírnit nejen pečlivou přípravu, ale také použitím některých bylinek. Pro lepší zažívání se tradičně používá kmín. Do hrnce však k luštěninám můžeme přisypat také na plátky nakrájený zázvor, saturejku, koriandr či fenykl, které pokrm navíc dochutí. Méně známou, ale také velmi účinnou bylinkou je srdečník obecný, jenž harmonizuje nejen činnost srdce, nervovévo systému, ale také zažívání. 

První pomoc při nadýmání


A když naše tipy nezaberou a po luštěninovém jídle se přeci jen břicho nadme, pomůže jako záchranný prostředek fenyklový čaj. Ten zklidní bolavé bříško nejen u miminek, ale také u dospělých. Také čaj ze zavinutky, latinsky známé pod názvem monarda didyma, uleví zažívání a zmírní následky luštěninových hodů, podobně jako mátový, heřmánkový nebo zázvorový čaj




Fazole po mexicku

Fazole po mexicku


Bez luštěnin se Mexičané neobejdou a zejména červené fazole hrají v této kuchyni prim.


Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka s uzeninou a vejcem


Tradiční pokrm, který by se neměl podávat jen při novoročním obědě.


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Římský hrách tedy cizrna má lehce nasládlou chuť a je skvělým doplňkem do různých druhů salátů.


Fazolky na smetaně

Fazolky na smetaně


Čerstvé zelené fazolky jsou skvělým doplňkem ke grilovanému i pečenému masu.


Hrachová polévka s mátou a jarní cibulkou

Hrachová polévka s mátou a jarní cibulkou


Báječná jarní polévka, která bude chutnat celé rodině.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři