článek

Proč je dobré nevyhýbat se luštěninám


Spousta z nás má ještě v paměti hrachovou kaši a čočku s párkem dosti nevábného vzhledu ze školních jídelen. Možná právě ..
(celý článek)

Spousta z nás má ještě v paměti hrachovou kaši a čočku s párkem dosti nevábného vzhledu ze školních jídelen. Možná právě ...


Spousta z nás má ještě v paměti hrachovou kaši a čočku s párkem dosti nevábného vzhledu ze školních jídelen. Možná právě tato vzpomínka odsunula luštěniny na konec našeho pomyslného seznamu dobrého jídla. Je na čase si tento nelichotivý dojem opravit a naučit se připravovat luštěniny tak, že nejen budou skvěle vypadat, ale i báječně chutnat.

Dalším důvodem, proč luštěniny leckdo odmítá, může být jejich nadýmavost. Ta se dá ale vhodnou přípravou jídla odstranit. Jedním ze způsobů, jak z velké části odstranit nadýmavost, je delší namočení luštěnin před samotným zpracováním. Látky způsobující nadýmavost jsou rozpustné ve vodě a tak použitou vodu slijeme a luštěniny vaříme v čerstvé. Nadýmání omezíme i použitím vhodného koření a bylinek při vaření, například fenyklu, kmínu, koriandru a dalších.

Fazole, hrách, čočka, cizrna a sója jsou asi nejznámější druhy luštěnin u nás. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou pro náš organizmus také velmi prospěšné. Obsahují velké množství bílkovin, spoustu vlákniny, vitamíny hlavně skupiny B a minerální látky, jako jsou draslík, vápník, fosfor a jiné. Hrách, cizrnu nebo čočku můžeme také nechat naklíčit, pak jsou nejen lépe stravitelné, ale obsahují navíc vitamíny E a C. Naklíčené luštěniny se hodí hlavně do salátů.

Z luštěnin můžeme uvařit hlavní jídlo, použít je jako přílohu nebo jsou i vhodnou zavářkou do polévek. O rozmanitých salátech jsme již mluvili. Důležitými zásadami při vaření luštěnin je solit je až po uvaření a vařit je nezakryté pokličkou.

Čočka má několik druhů. Ta červená, na rozdíl od hnědé, vůbec nenadýmá a velmi rychle ji uvaříte. Také ji není třeba namáčet předem. Dá se připravit na spoustu způsobů, můžete se inspirovat třeba indickou kuchyní, kde ji používají velmi často.

Cizrna je hodně podobná hrachu, jen jsou zrnka větší a mají oříškovu chuť. Výživoví poradci cizrnu doporučují hlavně těm, kdo trpí depresemi a úzkostí, obsahuje velmi zdravé tuky bez cholesterolu, železo, zinek apod.

Hrách také působí proti stresu, kromě toho obsahuje spoustu draslíku a fosforu a hlavně kyselinu listovou. V prodejnách obvykle najdete hrách zelený a žlutý.

Sója je luštěninou známou především mezi vegetariány, kteří ji považují za náhradu masa. Obsahuje totiž více tuku než ostatní luštěniny a spoustu bílkovin. Ale pozor, také látky zpomalující činnost štítné žlázy. Měli bychom ji konzumovat třeba s mořskými řasami, které obsahují jód. Sóju je velmi nevhodné konzumovat za syrova. V potravinářském průmyslu je používána například k výrobě tofu, sojového mléka, sojového oleje atd. Je ale také jedním z alergenů, ne všichni ji dobře snáší.

Fazole je potřeba namáčet před vařením nejméně 5 hodin. Obsahují vápník, draslík a příznivě působí na vysoký krevní tlak a na srdce.

Existuje nepřeberné množství receptů na přípravu rozmanitých jídel z luštěnin. Správně uvařené a okořeněné do naší kuchyně rozhodně patří. Proto se jim nevyhýbejme a zařaďme je do jídelníčku alespoň pětkrát do měsíce.

 

Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka s uzeninou a vejcem


Klasika kterou si rádi dopřejeme. Uzeninu vyberte kvalitní a jídlo bude dokonalé.


Dušená cizrna s chorizo

Dušená cizrna s chorizo


Pikantní pochoutka. Určitě se k ní budete často vracet.


Klasické Chili Con Carne

Klasické Chili Con Carne


Fazolí je spousta druhů. Vyberte si ten, který máte v oblibě.


Sýr tofu s rýžovými nudlemi a kapustou

Sýr tofu s rýžovými nudlemi a kapustou


Jeden z mnoha receptů kde použijeme tofu. Zkuste ho, uvidíte že vám toto jídlo zachutná.


Fazole na kyselo

Fazole na kyselo


Budete překvapeni skvělou chutí takto připravených fazolí. Netradiční, ale skvělý recept.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Proč je dobré nevyhýbat se luštěninám.
Nebo hledejte podobné podle části názvu proč dobré nevyhýbat luštěninám .

Naši partneři