Jedna z mnoha radostí léta - letní ovoce
Ať už je čerstvě natrhané z vlastní zahrádky, nebo zakoupené na trhu, letní ovoce je jedním z důvodů, proč se tak těšíme na léto. Dnes si samozřejmě můžeme koupit jahody nebo meruňky třeba i v prosinci, ale jak všichni dobře víme, není to totéž. Každý druh ovoce má u nás svou sezónu, období, kdy má ty nejlepší podmínky k tomu, aby uzrálo ve voňavé, šťavnaté plody plné vitamínů, minerálů a jiných prospěšných látek.
Letní ovoce je nejlepší čerstvé, tepelně neupravené. Komu by nechutnala třeba ta první letní jablka, tak svěží a šťavnatá, nebo jahody vlastnoručně nasbírané. Když se ale dostatečně nasytíme lákavými jahodami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem, třešněmi, broskvemi a meruňkami, určitě přijde na řadu pečení, vaření a zavařování. Vždyť jahodové, třešňové, borůvkové nebo meruňkové knedlíky, posypané tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem, to je přímo božská lahůdka. A což teprve všechny ty koláče, bublaniny, nákypy, buchty, které nám chutnají s čerstvým ovocem tak skvěle.
A máme-li ovoce nadbytek, určitě dojde i na to zavařování. Kompoty, marmelády, džemy, ovocné šťávy. V zimě si tak s nostalgií připomeneme horké letní dny na zahradě, nebo prázdninovou brigádu při česání letních plodů. Prostě letní ovoce k létu a prázdninám rozhodně patří.
Kromě toho, že nám letní plody chutnají, jsou velmi užitečné pro náš organizmus a dodávají našemu tělu mnoho tak potřebných látek. Podívejme se podrobněji na pár z nich.
Jahody - obsahují stejné množství vitamínu C jako citrusové plody. Dalšími vitamíny jsou vitamín A, B, E. Minerální látky, které jahody obsahují, jsou vápník, hořčík, draslík, fluor. Obsahují také lehce stravitelnou vlákninu a velké množství vody, což je hlavně v létě velmi vítané.
Třešně - obsahují více než 80 procent vody a jsou zdrojem minerálů ( zinek, vápník, železo, hořčík, jód, draslík, křemík), vitamínů (A, B, C, E, P) a ovocných cukrů. Podporují vylučování a jsou proto vhodné při dietách.
Červený rybíz - obsahuje spoustu vlákniny a vitamínu C.
Černý rybíz - obsahuje významné množství vitamínu C. Šťáva z černého rybízu působí příznivě na žaludek a zvyšuje odolnost organizmu proti nachlazení. Působí proti artritidě a průjmovým onemocněním.
Angrešt - plody bývají žluté, červené či bílé, podle odrůdy a kultivarů. Obsahují kyselinu vinnou, citronovou, jablečnou. Vitamín C a E. Také minerály jako fosfor, draslík, vápník, hořčík, zinek, mangan, fluor.
Ostružiny - obsahují především kyselinu jablečnou, pektin a flavonoidy, které pomáhají organizmu předcházet nádorovým a srdečním onemocněním. Obsahují také hořčík, železo, draslík a hodně vlákniny.
Meruňky - obsahují vitamín D, B6, B12. Kromě všech těch receptů na koláče a knedlíky, je nezanedbatelná i všeobecně známá meruňkovice, která se destiluje z vyzrálých plodů.
Borůvky – obsahují antioxidanty, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínů B. Také minerály, a to především hořčík, mangan, železo, chrom, zinek, draslík. Napomáhají při zánětech močových cest, snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Jsou velmi vhodným doplňkem při odvykání kouření, protože pomáhají tlumit nikotinovou abstinenci.
To je jen malá ukázka toho, jak zdravé je pro nás letní ovoce. Posílí nás a podpoří naši imunitu, abychom ve zdraví zvládali chladné a vlhké zimní roční období až do příštího léta.
A nakonec ještě trochu ovocné inspirace.
Meruňkové kynuté knedlíky
Kvůli kynutému těstu vám zaberou více času, ale věřte, že to stojí za to. Jedny z nejoblíbenějších.
Třešňová bublanina
Jednoduchý, ale velmi oblíbený moučník. V době zralých třešní a višní na něj nesmíte zapomenout.
Rybízový džem
Rybízový džem, v létě zavařený, využijete ve své kuchyni po celý rok. Na lívance, palačinky, na dorty a koláče. Nebo jen tak na chleba s máslem. Pochoutka.
Tiramisu s jahodami ve sklenicích
Slavnostní ovocný pohár, za který vás budou všichni milovat. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, v této jahodové sezóně je ten pravý čas.
Jahodová marmeláda
Sladká a voňavá pomazánka z ovoce. Hodí se na promazávání dortů, na lívanečky, na rohlík s máslem. A v zimě vám svou vůní a chutí připomene báječné letní prázdniny.
Domácí ostružinový likér
Tenhle nasládlý nápoj pro dospělé vám přijde k chuti kdykoliv. Třeba malá sklenka ke kávě, nebo jako ingredience do míchaných nápojů.
Borůvkový koláč s podmáslím
Vláčný, lehce nakyslý moučník. Je přímo symbolem horkých letních dnů, strávených ve stinném lese sbíráním borůvek. A s modrou pusou samozřejmě.
Jablečný štrůdl
Klasický, rychlý a hodně oblíbený závin s jablky. Pocukrujte si ho na talíři moučkovým cukrem a pochutnávejte si.
Rychlý rebarborový koláč
Na rebarboru nemůžeme zapomenout, i když je to vlastně zelenina. Její příjemně nakyslá chuť je na koláčích nezaměnitelná. Upečte si tento, nebo jiný, receptů na ně tu máme několik.