článek

Vybírejte sóju a výrobky z ní opatrně!


Je sója opravdu tak zdravá?Sója se po pádu komunismu začala propagovat jako zdravá po..
(celý článek)

Je sója opravdu tak zdravá?Sója se po pádu komunismu začala propagovat jako zdravá po...
Sdílejte obsah s přáteli



Je sója opravdu tak zdravá?
Sója se po pádu komunismu začala propagovat jako zdravá potravina a hojně se vyskytovala na našich talířích. V té době byla k dostání celá nebo v podobě sójových kostek. Později se k nám do České republiky dostalo i tofu a to byl pro všechny, co se snažili jíst zdravě, veliký boom. Časem se na trhu objevily i sójové paštiky, miso, natto, sójové mléko a tempeh. A odkud vlastně sója pochází? Jejím původním domovem je Čína a odtud byla dovezena do Ameriky. Z Ameriky pak do celého světa. Sója patří mezi jednu z nejstarších pěstovaných rostlin – ať už na krmení pro domestikovaná zvířata, tak pro konzumaci.

Kde je problém?
Jedním z problémů je dopad na životní prostředí. Se zvýšenou konzumací masa souvisí zvýšená poptávka po krmivu. Sója byla vyhodnocena jako velice vhodná, jelikož obsahuje proteiny a rychle roste. Ze sóji se také vyrábí olej a produkty, které běžně známe, proto se začaly rozšiřovat plochy pro její pěstování a s tím souvisí kácení rozsáhlých porostů tropických deštných pralesů v Jižní Americe.
Dalším problémem je přímý dopad na naše zdraví. Běžně totiž v obchodech dostaneme geneticky modifikovanou sóju, která obsahuje goitrogeny. Ty mají vliv na funkci štítné žlázy, přesněji řečeno omezují produkci potřebných hormonů a tím se narušuje rovnováha v našem organismu. To má za následek únavu, nepravidelnou menstruaci a nadváhu.
Sója by také neměla být konzumována „ve velkém“, jelikož obsahuje fytoestrogeny – což je obdoba našich pohlavních hormonů v přírodní podobě. Pokud je v těle těchto látek nadbytek, může to vést k předčasnému nástupu puberty, k nadměrnému růstu prsů, rozvoji rakoviny prsu, ale i neplodnosti.
Dalším faktem je, že je sója čištěna v hliníkových nádobách a zbytky hliníku mohou být obsaženy v sójových bobech.
Průmyslovou úpravou sóji v dnešních dnech, sójové produkty/polotovary obsahují mnoho anutričních látek, jež blokují trávení bílkovin v našem těle.
Sójové boby také obsahují fytáty, což jsou látky omezující vstřebávání minerálních látek a živin. To vše tedy mluví proti.

Co tedy ze sóji jíst?
Abychom dopřáli tělu jen to zdravé, co sójové boby obsahují, musíme volit fermentované produkty jako je tempeh a natto. Pokud sóju, tak vyhledat bez genetické modifikace. Sója je bohatá na vitamín K2, který pomáhá zpracování vápníku, podporuje imunitu a je silným antioxidantem.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Vybírejte sóju a výrobky z ní opatrně!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vybírejte sóju výrobky opatrně! .

Naši partneři