recepty

Krkonošské kyselo


Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem. Chuť a energetickou hodnotu kysela zlepšuje na tuku osmažená cibule a vajíčko. Ke kyselu se tradičně pojídaly brambory „na loupačku“ nebo chleba. Navařilo se jako polévka podávaná jako samostatný pokrm hodící se v kteroukoliv dobu. ..
(celý recept)

Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem. Chuť a energetickou hodnotu kysela zlepšuje na tuku osmažená cibule a vajíčko. Ke kyselu se tradičně pojída...

Ingredience receptu

  • 200 g chlebového kvásku
  • 10 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 cibule, oloupaná a jemně pokrájená
  • 4 vejce
  • sůl
  • kmín

Způsob přípravy

Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem.

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť.

V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte , přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Vmíchejte smetanu a dochuťte. Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť. Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Večeře

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Krkonošské kyselo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu krkonošské kyselo .
Hledat podobné recepty na internetu jako Krkonošské kyselo

Naši partneři