Krkonošské kyselo recept
Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem. Chuť a energetickou hodnotu kysela zlepšuje na tuku osmažená cibule a vajíčko. Ke kyselu se tradičně pojídaly brambory „na loupačku“ nebo chleba. Navařilo se jako polévka podávaná jako samostatný pokrm hodící se v kteroukoliv dobu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g chlebového kvásku
- 10 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
- 100 ml smetany ke šlehání
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 1 cibule, oloupaná a jemně pokrájená
- 4 vejce
- sůl
- kmín
Způsob přípravy
Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem.
Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť.
V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte , přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Vmíchejte smetanu a dochuťte. Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť. Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.