recepty

Svíčková omáčka s hovězím masem


Taky si čas od času dopřejete českou klasiku Svíčkovou omáčku? Já tedy rozhodně ano...
(celý recept)

Taky si čas od času dopřejete českou klasiku Svíčkovou omáčku? Já tedy rozhodně ano....
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 50g máslo
  • 50g petržel
  • 100g hořčice
  • 100g pěkná mrkev
  • sůl
  • 3 lístečky bobkový list
  • cukr např. krupice
  • 3 polévkové lžíce olej
  • šťáva z citrónu
  • 600g svíčková - hovězí
  • 50g celer
  • 8 kuliček nové koření
  • 50g slanina
  • 100g mouka - hladká (nebo polohrubá)
  • 1 ks kuchyňská cibule
  • 250 ml smetana (nebo zakysaná smetana)
  • 8 kuliček pepř černý - celý

Způsob přípravy

Do hrnce si nalijeme trochu oleje a přisypeme omytou a rozkrájenou zeleninu a cibuli. Osmahneme.

Musím se přiznat, že když nestíhám, použiji zmrazenou zeleninovou směs pod svíčkovou.

Nandáme hořčici a vhodíme koření. Přidáme sůl. Osladíme a zakápneme maličko šťávou z citrónu. Dolijeme vodu.

První varianta další úpravy: Do této zeleninové směsi dáme hovězí maso, které jsme si předtím prošpikovali (slaninou) a vaříme. Potom maso vyndáme, zahustíme polohrubou moukou a zakysanou smetanou. Přilijeme maličko šťávy z citrónu, cukr a robotem rozmixujeme. Nebo druhá varianta: Maso (prošpikované slaninou) dáme do zeleninové směsi a necháme v lednici den (24 hodin) uležet. Potom pečeme v troubě. Maso vyndáme. Dolijeme vodu. Hustotu upravíme jíškou (hladká mouka s máslem). Vaříme. Osladíme, zakápneme citrónem, lehce osolíme. Robotem rozmixujeme spolu se smetanou.

Vložíme maso a můžeme podávat. Příloha je domácí knedlík s brusinkami a kolečkem citrónu.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Hovězí

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu svíčková omáčka hovězím masem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Svíčková omáčka s hovězím masem

Naši partneři