Zeleninový krém recept
Krémová zeleninová polévka na podzim a v zimě krásně zahřeje. Má navíc tu výhodu, že do ní kromě předepsané zeleniny z receptu můžete dát i tu, kterou máte právě doma. Třeba sezónní kapustičky. Zeleninový krém je nenáročný na přípravu a servírovat se dá jako obědový předkrm nebo jako večeře. Krém lze vylepšit podle fantazie, a tak ho můžete ozdobit například opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky. Dobře chutnají i pražené mandle. Když polévku zakápnete zajímavým olejem - například dýňovým, získá ještě více na atraktivitě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 pór
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 l studené vody
- 1 lžíce oleje
- sůl
Způsob přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší plátky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Pór podélně rozřízneme, umyjeme, osušíme a nakrájíme ho na půlkolečka.
V hrnci rozpálíme olej, osmažíme na něm nejprve cibuli, po chvíli přisypeme pórek a nakonec i zbylou zeleninu. Polévku zalijeme vodou, osolíme ji, přidáme koření a přivedeme k varu.
Polévku vaříme asi hodinu, pak hrnec odstavíme z plotny a polévku necháme pár minut odpočinout. Zeleninu v hrnci rozmixujeme dohladka ponorným mixérem, dochutíme ji a krém podáváme.