Vánoční hrachová polévka recept
Vánoční hrachová polévka se kdysi vařila na štědrý den místo nyní oblíbené rybí. Takže ti, kdo o rybí polévku příliš nestojí, si ji mohou o svátcích připravit i dnes.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g žlutého nebo zeleného hrachu
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- špetka majoránky
- mořská sůl
- 3 plátky anglické slaniny
- mletý černý pepř
- masový vývar
Způsob přípravy
Hrách si den předem namočíme a uložíme do chladna. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme čerstvou vodou a uvaříme ho do měkka. Před koncem vaření hrách osolíme. Pak necháme hrách částečně zchladnout a i se zbytkem vody ho rozmixujeme.
K rozmixovanému hrachu přidáme utřený česnek, špetku pepře a majoránky a vše zalijeme vývarem podle potřeby. Polévku promícháme, znovu přivedeme k varu a už jen krátce povaříme. Nakonec ji zjemníme smetanou, ještě prohřejeme, odstavíme z plotny a podle chuti okořeníme solí nebo kořením.
Mezitím na pánvi opečeme plátky slaniny, nakrájíme je na malé proužky a přidáme do hotové polévky.