článek

Nevzdávejte se v zimě čerstvých bylinek, odmění vás zdravím


V posledních letech se bylinkové záhony staly běžnou součástí našich zahrádek. Bylinky jsou zdravé a na pěstování nenároč..
(celý článek)

V posledních letech se bylinkové záhony staly běžnou součástí našich zahrádek. Bylinky jsou zdravé a na pěstování nenároč...


V posledních letech se bylinkové záhony staly běžnou součástí našich zahrádek. Bylinky jsou zdravé a na pěstování nenáročné. Stačí jim sluníčko a trocha vody a mají se čile k světu.  V létě pak stačí pro ně vyběhnout na zahrádku a kouzlení v kuchyni může začít.

Ale co v zimě? Musíme se bez nich obejít?


Řešení je několik. Letní úrodu můžete zamrazit nebo usušit. Ostatně bylinky sušívaly už i naše babičky. Jenže my víme, že nejvíce vitamínů je v rostlinách čerstvých, a těch je potřeba v zimě dodávat co nejvíce.

Proč tedy nevyzkoušet pěstovat bylinky v zimě doma za oknem?


S trochou péče a kapkou štěstí se vám to určitě podaří a zase budete královnou kuchyně.  Aby se bylinkám s vámi doma dobře žilo, nachystejte pro ně květináče s děravým dnem, které pokryjte troškou keramzitu nebo kamínků, aby přebytečná voda mohla z hlíny odtékat a kytkám nezahnívaly kořínky. Doplňte zeminou a rostlinky zasaďte. A už jen nezapomenout občas zalít.

Pro začátek 3 vitamínové bomby, které dokonale dochutí hotové pokrmy


Zcela určitě jste letos na zahrádce pěstovali PAŽITKU. Stačí, když si ze záhonku vyryjete menší trs i s kořínky a ten zasadíte do květináče. Nasekaná čerstvá pažitka pak dá svěží chuť jak polévkám, tak různým pomazánkám. No a takový čerstvý chleba s máslem a pažitkou nebo tvarohem a pažitkou, to je opravdu delikatesa.

Když už budete na zahrádce vyrývat tu pažitku, tak si k tomu přiberte i trs PETRŽELKY. Její nať celkem rychle obrůstá a vy můžete celou zimu sklízet. A řekněte sami, copak se dá takovému poctivému, dlouze taženému vývaru, zasypanému zelenou petrželkou, vůbec odolat? Prostě nedá!

A protože vitamínů v zimě není nikdy dost, vypěstujte si i klíčky ŘEŘICHY. Kupte si hned několik balíčků semínek, protože se vám budou určitě hodit, až se na nich stanete závislými. Což se, s největší pravděpodobností, opravdu stane. Vyzkoušejte sami její neodolatelnou chuť. A jak ji vypěstovat? Semínka stačí jen propláchnout a chvilku nechat nabobtnat ve vodě. Mezitím si připravte vhodnou nádobku, kterou vystelete namočenou buničitou vatou a semínka pak na ni rovnoměrně rozprostřete. Když budete buničinu udržovat stále vlhkou, tak brzy se začne rodit v misce nový život. Jakmile naroste klíčkům nahoře pár lístků, je čas na sklizeň. A opět chleba s máslem, tvarohem či sýrem, hustě zasypaný řeřichou, je dokonalou vitamínovou i chuťovou bombou. Řeřicha se hodí i do salátů, dresinků, do polévek nebo třeba do bramborové kaše. Její lehce štiplavá chuť dodá šmrnc také steakům či grilovaným masům. Zde se fantazii meze nekladou.

Bylinky s přidanou hodnotou


Bylinek, které se dají pěstovat v zimě doma na parapetu, je celá řada. Záleží na vaší chuti. Takový večerní zklidňující čaj z MEDUŇKY s medem a citrónem, je k nezaplacení. Taky třeba maso dušené s větvičkou ROZMARÝNU se vám rozvoní po celém bytě tak silně, že i sousedi se pozvou na oběd. TYMIÁN, ten nejenže umí dodat masu skvělou chuť, ale naprosto famózně ochutí pečené brambory nebo vařené těstoviny. Úplně největší službu vám tymián udělá v době zimních nachlazení. Vzhledem k tomu, že těch různých viróz bývá v zimě víc než dost, je dobré se bohatě tymiánem předzásobit, klidně i tím sušeným nebo mraženým. Protože, jak se říká „kdo je připraven, není zaskočen“.

A to nejlepší nakonec


Na závěr vám prozradím úžasný recept mojí prababičky na TYMIÁNOVÝ SIRUP, který zatočí s vlhkým kašlem, že se nebude stačit divit.

V kastrůlku, zakrytém pokličkou, svaříme po dobu 20 minut,  ¼ litru vody a 20 dkg krupicového cukru. Hezky pomalu, aby se cukr dokonale rozpustil, a přitom nám neubylo moc vody.  Do odstaveného horkého základu šupneme 10 g sušeného tymiánu nebo máme-li, tak celou hrst čerstvého i se stonky. Natlačíme ho pod vodu, zakryjeme a necháme louhovat minimálně 3 hodiny, klidně i celou noc. Ráno jej přecedíme přes husté plátýnko. A pak už jen zbývá sirup nalít do nějaké skleničky, uzavřít a skladovat v ledničce. Při vlhkém kašli dáváme dítěti 4x denně 1 čajovou lžičku a dospělému 4x denně 1 polévkovou lžíci.  

A bacily nestačí utíkat.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři