O jídle Mike Trafik z PSH

Článek byl publikován

Tentokrát jsme se na rozhovor sešli s DJem, producentem a nově také restauratérem Mikem Trafikem ze skupiny PSH. Jak je na tom ve vztahu s jídlem a co má v plánu v nejbližší budoucnosti? Rozhovor jsme dělali v jeho nové restauraci Jam&Co. a stálo to za to.

Ahoj, první otázka je nasnadě. Jaký máš vztah k jídlu?
Pozitivní!

Máš nějaké oblíbené jídlo?
Nelze říct. Ten vztah k jídlu je tak pozitivní, že oblíbených jídel je spousta a nerad bych nějaké diskriminoval nebo vyzdvihoval. Je jich opravdu hodně.

Co třeba oblíbené jídlo od babičky v dětství, vzpomeneš si?
V dětství jsem měl oblíbenou krupicovou kaši.

Oblíbená kuchyně?
Moje oblíbená je asijská, ale mám rád spoustu dalších mezinárodních kuchyní. Vzhledem k tomu, že sedíme v mé restauraci Jam&Co., tak ta opravdu nejvíce preferovaná je asijská kuchyně.

Jak jsi na tom s fastfoody, případně jak se stravuješ, když není moc času?
Pokud je to stánek kde se vaří, tak s tím jsem OK. Např. bageterii Banh-mi-ba můžu. Ale samozřejmě když jedeme na koncert, tak se někdy nevyhnu ani McDonald‘s, ale dobře mi z toho není a druhý den je to zlo!

Vaříš?
Vařím, kuchyně je moje!

Co nějaké moderní styly vaření a stravování, dotkly se tě?
Poslouchám tělo a stravuju se tak, jak se cítím a abych se cítil dobře. Po víkendu, který byl o grilování a o mase si v pondělí a úterý, pro mě přirozeně, naordinuji vegetariánskou stravu. Takovým „vyhladověním“ se ve mně opět probouzí chuť na pořádný burger nebo kus masa. Obecně se ale nevyhýbám žádnému stylu. Pokud vařím, tak jednoduché a rychlé věci – Itálii (těstoviny) nebo Asii (wok).

Jak jsi na tom s pravidelným stravovacím režimem?
To je pro mě základ. Neodpustím si snídani, bez níž bych nefungoval. Bez oběda si nedovedu představit den, i když se mi samozřejmě občas podaří ho nestihnout. A večeři si též neodpustím a občas si neodpustím ani druhou večeři :-). Každý den strávím 10 min výběrem místa/podniku kam půjdu na oběd.

Co sladké jídlo jako moučníky a dezerty?
Sladké miluji. Kousek od studia máme cukrárnu, a když jdu z oběda, tak se tam pravidelně zastavím pro větrník a kafe. Doma nesmí chybět zmrzlina v mrazáku.

Máš nějaké oblíbené míchané drinky?
U tvrdého alkoholu mám rád zajímavé chutě. Například na novinářské otvíračce Jam&Co nám barman z Black Angels namíchal několik drinků, ze kterých 3, které nejvíce chutnaly, začleníme do menu. Jeden z nich byl rum s rýžovo-kokosovým mlékem, burizony a kardamonem. Ten drink byl naprosto skvělý a pil jsem ho celý večer.

Máš oblíbenou restauraci, kam chodíš?
Mám hodně oblíbených restaurací po Praze. Ale pravděpodobně žádná jiná nevaří jako Jam&Co., nemyslím tím kvalitou, ale stylem, který lze charakterizovat jako fúze Asie a dalších mezinárodních kuchyní.

Jam&Co. je úplně nově otevřený podnik. Jaké jsou plány? Co už se podařilo a co zatím nikoliv?
Podařilo se otevřít :-). Bylo to půlroční martyrium, ale žádný větší problém, např. kolem stavby, nebyl. Největším kamenem úrazu bylo zajištění po stránce personální – sehnat kvalitní lidi. Aktuálně stabilizujeme tým a zde ještě vidím prostor pro zlepšení. Chceme vytvořit přátelskou atmosféru, aby lidi bavilo, co dělají a aby tady neznělo, že něco nejde apod.

Co tě přivedlo do restauračního businessu? Vezete se na vlně všeobecného zájmu o jídlo a vaření?
Dlouholetá vášeň k jídlu, asi i studium na hotelové škole. Hlavní impuls a to, že zde sedíme má na svědomí můj kamarád a společník, který se rozhodl změnit svůj život tímto směrem. Já sám bych do toho nešel, protože mě naplno pohlcuje muzika a label, který máme s Vladimírem 518. A také firmu produkující oblečení na fitness a jógu. Takže co se týká restaurace bez společníka – restauratéra bych to nestíhal. Vždy to ale byl můj sen.

Proč zrovna tato lokalita Vršovice/Krymská? Je zde poměrně hodně podniků, takže i konkurence.
Původně jsme chtěli Vinohrady, ale vzhledem ke konkurenci, nájmům a atmosféře jsme se rozhodli posunout do Vršovic do Krymské ulice. Ta nás pohltila hlavně svojí atmosférou svým geniem loci, rozvíjí se to zde, podniky si pomáhají a lidé sem přijdou a stráví tady den – přijdou k nám na jídlo, potom jdou do baru na drink.


Jak vznikl koncept? Jak byla náročná jeho realizace? Je to cesta správným směrem?
Asijský styl byl jasný, v této kuchyni si opravdu libujeme, máme k ní i určité know-how díky rodině společníka. K asijské kuchyni máme blízko a byla to jasná volba.

V kolika lidech se dá taková restaurace zvládnout? Kolik času na restauraci máš ty sám?
V této chvíli máme 8 zaměstnanců. Nejsme bistro, kde se to možná dá zvládnout za pomoci brigádníků. Chceme dělat kvalitní gastronomii, a proto musíme mít regulérní zaměstnance, u kterých se můžeš spolehnout, že přijdou do práce a budou jí dělat s nasazením.

Co chystáte za akce? Sezonní menu apod.?
Akorát procházíme změnou na Letní menu. Najdeš u nás jídla odlehčený a určitě i sofistikovanější než před měsícem kdy jsme otevřeli. Trhaný hovězí, chřest s ústřičnou omáčkou, plněná cuketa, krevety v tempuře, kávová panna cotta a další.
Každý měsíc se snažíme udělat jednu speciální akci, kdy kromě jídla fungujeme i jako bar.

Co by si lidé na vašem jídelníčku neměli nechat ujít?
Určitě bych doporučil naše Tapas - sedíš u stolu, objednáš si spoustu menších jídel, ochutnáváš navzájem a strávíš u jídla více času. To je koncept, na kterém chceme stavět.

Nějaký nový projekt, na který se máme těšit nebo na který se těšíš ty?
23. 6. 2016 na smíchovské náplavce bude obří koncert Biggboss se vstupem zdarma. A jinak samozřejmě pravidelně koncertujeme. Termíny jsou na webu.

Děkujeme za rozhovor a ať se vám s restaurací daří.


Foto: (c) Lukas Wagneter / Red Bull Media House & Jam and co. Facebook

Tentokrát jsme se na rozhovor sešli s DJem, producentem a nově také restauratérem Mikem Trafikem ze skupiny PSH. Jak je na tom ve vztahu s jídlem a co má v plánu v nejbližší budoucnosti? Rozhovor jsme...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů