článek

Sádlo, máslo, margarín nebo rostlinný olej?


Tuky jsou pro lidské tělo nezbytné. Někdy jsou proklínané, jindy velebené. V naší kuchyni se ale bez tuků většinou neobej..
(celý článek)

Tuky jsou pro lidské tělo nezbytné. Někdy jsou proklínané, jindy velebené. V naší kuchyni se ale bez tuků většinou neobej...


Tuky jsou pro lidské tělo nezbytné. Někdy jsou proklínané, jindy velebené. V naší kuchyni se ale bez tuků většinou neobejdeme. Rozdělujeme je v podstatě na tuky rostlinné a tuky živočišné. Mezi ty rostlinné patří oleje a margaríny. Oleje bývají většinou jednodruhové, margaríny jsou často směsí surovin z několika rostlinných druhů. Mezi živočišné tuky patří máslo, sádlo, rybí tuk. Abychom věděli alespoň zhruba, kdy máme jaký tuk použít, a kterému se kdy zase vyhnout, měli bychom o nich mít alespoň základní informace.

Pro zdravého člověka budou fungovat asi jiná doporučení než pro někoho, kdo trpí srdečními chorobami, nemocemi cév či má nezdravě vysokou hladinu cholesterolu. Tito nemocní lidé by měli častěji používat margaríny, protože právě ty mají nízký obsah cholesterolu a naopak vysoký obsah polynenasycených kyselin příznivých pro prevenci onemocnění krevního oběhu. Pro zdravého člověka zase není problém používat máslo či sádlo, ovšem také v přiměřeném množství.

Právě v množství je asi jádro celého problému. Problém totiž není ani tak v tom, jaké tuky používat, ale v jejich nadbytečném příjmu. Přijímáme-li tuky v nadměrném množství, i když jsou to ty pro nás zdravější, tloustneme a škodí nám. Přijímáme-li jich nedostatek, chybí v našem těle důležité látky, bez nichž náš organizmus nebude fungovat. Tuky by tedy neměl vyřadit z jídelníčku nikdo, ani člověk s nízkokalorickou dietou. Zde tedy opět platí zásada: všeho s mírou. A s ohledem na náš zdravotní stav.

Jaké tuky jsou tedy vhodné pro různé druhy přípravy potravin?

Pro pečení : sádlo, máslo, rostlinné oleje, margaríny
Pro smažení: rostlinné oleje, fritovací oleje, sádlo, pokrmové tuky
Pro dušení : margaríny, sádlo, máslo, rostlinné oleje
Do salátů : rostlinné oleje
Na pečení pečiva a cukroví : máslo, margaríny, pokrmové tuky
Na mazání a do pomazánek : máslo, sádlo, přepuštěné máslo
Do sladkých krémů: máslo, margaríny v kelímku
Na omaštění hotových jídel : máslo, sádlo, rostlinné tuky

V neposlední řadě se určitě budeme řídit také tím, jak nám který tuk chutná. Při studené kuchyni se v zásadě preferují rostlinné oleje. Je jich mnoho druhů a je vhodné je střídat. I tady bychom ale měli mít na mysli, že přemíra i těch zdravých tuků škodí. Do čerstvého salátu totiž úplně stačí jen pár kapek kvalitního oleje. To nám naopak může jen prospět.

Také bychom měli být obezřetní a dávat si pozor na tuky skryté v mnoha hotových potravinách. Třeba v jogurtech, sušenkách, čokoládě nebo v různých masných výrobcích, jako jsou například paštiky a různé druhy uzenin. Konzumujeme totiž nejen tuky viditelné ale i tyto skryté a měli bychom s tím počítat.

Dnes bychom měli také stravu přizpůsobit tomu, jak žijeme, jak jsme aktivní, jak jsme zdraví, máme či nemáme-li nadváhu a zda nám tedy hrozí či nehrozí různá metabolická onemocnění. Měli bychom si tedy dobře vybírat co budeme jíst a v případě výběru tuků to platí dvojnásob. Je známo a potvrzeno výzkumem, že se zvýšenou spotřebou rostlinných tuků v potravě na úkor těch živočišných, se snížila úmtrnost na kardiovaskulární choroby u nás. Náhoda?


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Sádlo, máslo, margarín nebo rostlinný olej?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu sádlo, máslo, margarín nebo rostlinný olej? .

Naši partneři