Stravování v horkých dnech: letní saláty do patnácti minut!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Teploty v České republice stoupají nad třicítku a v horkém počasí klesá chuť na teplé pokrmy i na to, je vůbec začít připravovat. Byty a domy jsou nepříjemně rozehřáté a zapnout troubu tak může představovat pořádné utrpení. Máme pro vás několik tipů, jak si připravit výživný a chutný chod, jehož příprava zabere jen pár minut a je proto ideální pro letní dny.

Rychlý, ale zároveň výživný a osvěžující salát je v létě skvělou volbou. Vychutnat si ho lze jako hlavní obědový i večerní chod.  Čerstvé voňavé ovoce a zelenina ze zahrádky či trhu v kombinaci s křupavým salátem a čerstvými bylinkami jsou skvělým základem pro salát. A co ještě přidat?

Saláty s masem a sýry

Chutě sice na hutné pokrmy v létě příliš nemáme, přesto naše tělo potřebuje vyváženou stravu s dostatkem bílkovin. V salátu se o tuto složku mohou postarat maso, sýry nebo třeba tofu. Kuřecí maso je na pánvičce rychle hotové a skvěle ho doplní například avokádo, které je taktéž bohaté na bílkoviny a chuťově salát nepřebije.

Kdo má na zahradě rozpálený gril nebo na plotně grilovací pánvičku, může přidat do pokrmu sýr halloumi, který se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka a je chuťově naopak hodně výrazný. V salátech chutnají i tvrdé sýry jako ementál nebo gouda, nakrájené na kostičky či italský parmezán nastrouhaný nebo nakrájený na hoblinky.


Saláty s ovocem

Nejen zelenina, i ovoce se hodí do salátu a jeho sezona je právě v plném proudu. Skvělá je například kombinace vodního melounu a mozarelly či řeckého sýru feta, jak napovídá následující recept. Kombinace červeného ovoce a bílého sýru navíc lahodí i oku a krásně ozdobí letní tabuli.

Pro melounový salát budete potřebovat: 1 ledový salát, vodní meloun, 250 g mozarelly či sýru feta, světlý balzamikový ocet, lžičku medu, olivový olej, čerstvou mátu a bazalku, pepř a sůl

Jak na to? Salát umyjeme, rozkrájíme a smícháme s nakrájeným melounem. V misce spojíme olej, ocet, pepř, sůl a med. Zálivku přelijeme na salát, který dochutíme otrhanými lístky bylinek a nakrájenou mozarellou či fetou.

Zálivky, které dodají šmrnc

Saláty skvěle doplní dresink, který lze připravit v hutnější i lehčí variantě. Kromě klasické a velmi oblíbené Vinaigrette, která se vyrábí z bílého vinného octa, hořčice, pepře, soli, oleje, cibule a špetky cukru, lze saláty dochutit například jogurtovou zálivkou. Do ní stačí přidat smetanový jogurt či téměř netučný řecký jogurt, bylinky, sůl, pepř a citronovou či limetkovou šťávu. Od majonézových zálivek se v létě raději držte dál, protože se v horku rychle kazí.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Do salátové mísy lze přidat například uvařené těstoviny zbylé z minulého dne. Jídlo bude výživnější.


Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Vůně a chuť šťavnatých rajčat v létě vyloženě láká k zakousnutí. Společně se zakysanou smetanou vytvoří osvěžující, hutný salát.


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou


Výtečná je také kombinace drůbežího masa, zeleniny a kuskusu, který může nahradit těstoviny.


Kuřecí Caesar salát

Kuřecí Caesar salát


Klasika, která se jen málokdy omrzí. Majonézu, která salát dochucuje, lze v létě nahradit například zakysanou smetanou.


Caprese salát

Caprese salát


Italská lahůdka, kterou si oblíbili i čeští strávníci. Stačí jen pár ingrediencí a báječný salát je na světě!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Stravování v horkých dnech: letní saláty do patnácti minut!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: stravování, horkých, dnech:, letní, saláty, patnácti, minut!.

Kde najít informace



×