Česnek je jedním z největších darů přírody. Má své příznivce i odpůrce. V tom druhém případě hlavně kvůli jeho specifickému a dlouhotrvajícímu aromatu, který je rozpoznatelný i pro širší okolí. Ne nadarmo se říká, že kdo jí cibuli, k tomu nechodí lékař, ale kdo jí česnek, k tomu nechodí nikdo. To ovšem nemění nic na tom, že česnek je úžasnou potravinou i lékem, který lidé užívají již po tisíciletí. Má velké protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky. Je považován za přírodní antibiotikum a imunitní stimulant.
Léčivé účinky česneku Česnek je všelék. Má obrovské množství léčebných účinků pro naše tělo jako například:
Zvyšuje obranyschopnost organismu
Chrání proti srdečním chorobám
Ošetřuje cévy
Desinfikuje tělo
Chrání před viry a infekcemi
Obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód, selen, bílkoviny, cukry, horčík, draslík a další spoustu vitamínů
Podporuje hojení ran
Rozpouští bílkoviny, jež vytvářejí krevní sraženiny
Zvyšuje sexuální výkonnost
Snižuje hladinu cholesterolu
Chrání proti stresu, vysokému krevnímu tlaku i rakovině
Pomáhá při léčbě nachlazení, chřipky a angíny
Pomáhá proti bolesti kloubů i kloubních zánětech
Působí proti nadýmání
Pomáhá proti kornatění tepen
Prospívá srdci
Pomáhá při střevních a žaludečních potížích
Ničí parazity, žijící ve střevech
Působí proti streptokokům a stafylokokům
Jak se konzumuje? Česnek můžete konzumovat syrový jako přílohu nebo jako hlavní složku například česnekové pomazánky nebo ho přidat do omáček, gulášů či polévek na dochucení. Pokud se rozhodnete, konzumovat ho čerstvý, je dobré jej rozmačkat, neboť je dost silný a nemusí vždy působit dobře na žaludek či pokožku. Také se uvádí, že česnek nakrájený pouze na plátky se může přichytit na žaludeční stěnu a poškodit ji a tak rozmačkáním neztratíte nic z chuti česneku a předejdete možná dalším nepříjemnostem. Další možností, jak lze česnek užívat je v kombinaci s cibulí, medem, smetanou či mlékem či jako tinkturu v lihu.
Ovšem je vždy nutné brát v potaz jeho sílu, abyste si nezpůsobili víc škody, než užitku.
Jak jej lze použít?
Na bradavice, plísně a opary - Rozmačkaný česnek přiložíte na ránu, zavážete a necháte působit několik hodin
Na bolest zubů - Rozmačkaný na kaši a povařený česnek přiložte ještě horký na tvář
Na akné -Šťávou z česneku potřete akné a nechce působit 20 minut. Poté opláchněte.
Nehojící se rány - Používá se stejně jako na akné, aplikujte na zasaženou oblast a po dvaceti minutách opláchněte.
Kopřivka, štípance - Úleva by měla nastat po potření postiženého místa
Aby nebyl cítit Existuje několik rad, co udělat, aby z Vás česnek nebyl cítit, pokud vyrazíte po požití česneku do společnosti.
Snězte jablko
Rozžvýkejte čerstvý list mýty nebo petrželové nati
Rozkousejte několik kávových zrn
Pozor na čínský česnek V současnosti jsou hypermarkety a supermarkety zahlcené takzvaným čínským česnekem, který sice láká svou cenou, ale už ne tak kvalitou. Oproti čínskému česneku je ten pravý česnek rozeznatelný nejvíce až podle chuti, neboť čínský česnek má mnohonásobně menší aroma i chuť.
Nejlepší je pěstovat si česnek sami, nebo ho kupovat na farmářských trzích přímo od pěstitelů.