článek

Jedním ze zimních potěšení je horká a hustá polévka.


Někdo má polévky rád, někdo je miluje a někdo je zas vůbec nemusí. V každém případě my, kteří je milujeme, máme obrovský ..
(celý článek)

Někdo má polévky rád, někdo je miluje a někdo je zas vůbec nemusí. V každém případě my, kteří je milujeme, máme obrovský ...


Někdo má polévky rád, někdo je miluje a někdo je zas vůbec nemusí. V každém případě my, kteří je milujeme, máme obrovský výběr. Polévka je grunt, říkali už naši předkové. A měli pravdu. Velkým přínosem při konzumaci polévek je příjem tekutin. Už to samo o sobě by mohlo stačit, abychom si je zařadili do svého jídelníčku. Ale to zdaleka není všechno. Teplá polévka příznivě nastartuje náš trávicí systém. Minerály, vláknina, spousta vitamínů. Také tohle všechno polévka našemu organizmu dodává. A mnohé další zdraví prospěšné látky. Z toho vyplývá jediné. Neměli bychom se polévkám vyhýbat.

Teď zapomeňme na polévky studené, ovocné, bylinkové a vyloženě letní. V nastávající zimě oceníme asi nejvíc všechny ty ostatní. Kromě již výše uvedených, nám prospěšných požitků, je tu totiž ještě jeden další. Polévka nás dokáže i příjemně zahřát. Už jen svou teplotou, ale hlavně i tím, že suroviny, které při vaření polévek používáme, naše tělo zasytí a zahřejí mnohem víc než jiné jídlo. Je také velmi výhodné, že některé syté polévky nahradí klidně celý oběd nebo večeři. Můžeme je doplnit pečivem, opečenou topinkou, chlebovými krutony. To když k nim potřebujeme ještě něco navíc. Správně vybrané polévky nám mohou i usnadnit hubnutí, protože mají většinou mnohem méně kalorií nežli jiné vydatné jídlo.

Výsadní postavení v zimních polévkách mají polévky z luštěnin. Jsou husté a dobře nám doplňují potřebnou energii. Nejčastěji při jejich přípravě používáme fazole, čočku, hrách nebo cizrnu. Taková čočková polévka, navíc s nakrájenou kvalitní klobáskou, nebo gulášová s mletým masem, může být vítanou zimní večeří.

Pak jsou tu polévky zeleninové. Mrkev, celer, petržel, květák, brokolice, dýně, brambory atd. Můžeme použít i spoustu sušené zeleniny a bylin. Při vaření zeleninových polévek rozhodně popusťme uzdu fantazii a vyberme si a zkombinujme právě ty druhy zeleniny, které máme rádi. Můžeme si rozmixováním zeleniny ve finále připravit husté pyré. Nebo si pochutnat na zelenině nakrájené v polévce na kousky. Třeba si uvařme bramboračku s nasušenými houbami.

Nemůžeme zpomenout ani na vývary. Ať už jsou masové nebo zeleninové, čiré nebo zahuštěné světlou jíškou, dobře připravený vývar nám v zimě jen prospěje. A zachutná. A nemusí to být jen ten hovězí nebo slepičí. Můžeme si uvařit vývar z kostí nebo vývar rybí. Můžeme si do vývaru dopřát nějakou z desítek polévkových zavářek, ať už koupených nebo doma připravených. Takové domácí nudle udělají z obyčejného vývaru slavnostní jídlo. Nebo si připravme trochu opomíjené nudle celestýnské. A často stačí zjemnit na konci vaření vývar rozšlehaným vajíčkem a máme zas trochu jinou polévku.

Prostě polévka je grunt. Tak si zkuste nějakou vybrat třeba tady.

 

Krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka


Jednoduché, rychle připravené a lehce stravitelné pyré. Navíc je zrovna dýňová sezóna.


Dršťková polévka

Dršťková polévka


Co dodat. Tradiční a hodně oblíbená, hustá a dobře kořeněná polévka. Je na čase si ji právě teď dopřát.


Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou


Nechte ji uležet do druhého dne. Pak rozhodně oceníte její nezaměnitelnou chuť. Zjemněná smetanou je královnou mezi polévkami.


Bramboračka

Bramboračka


Tahle klasika voní česnekem, houbami a majoránkou. Jedna z nejznámějších zeleninových polévek.


Bílá fazolová polévka s uzeným masem

Bílá fazolová polévka s uzeným masem


Máte-li doma vařené uzené maso, máte polévku hotovou během půlhodiny. Je lehce pikantní, ale to není na škodu.


Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka z mletého masa


Díky použití mletého masa vám její příprava nezabere mnoho času. Nejlepší bude s krajícem čerstvého chleba.


Čočková polévka s kari

Čočková polévka s kari


Voní česnekem a bobkovým listem. Tak trochu indická kuchyně. Bude vám určitě chutnat.


Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka


Kdo má rád uzeniny, ten ji ocení. Samozřejmě si pokud možno vyberte kvalitní uzeninu s masem.


Kulajda

Kulajda


Typická krajová bílá polévka. My milovníci kopru se po ní můžeme utlouct. Neváhejte.


Bramborová pivní polévka

Bramborová pivní polévka


Slanina a plzeňské pivo. Tím se liší od bramboračky jak ji známe. Rozhodně není o nic méně chutnější.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři