Langoše recept
Kynutá placka smažená v oleji, to je langoš! Tento pokrm pochází z Maďarska a u nás si získal popularitu hlavně díky stánkovému prodeji na koupalištích, kde bývá stálicí sortimentu. Langoše nejsou složité na přípravu, o to lepší je, že tak skvěle chutnají.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g nastrouhaných brambor
- 500 ml vody
- 30 g droždí
- 1 kg hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 3 zarovnané lžičky soli
- olej
- Na ozdobu:
- utřený česnek
- zakysaná smetana
- kečup
- strouhaný tvrdý sýr
Způsob přípravy
Brambory omyjeme a vcelku uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme je trochu vychladnout, poté oloupeme slupky a brambory nastrouháme na jemném struhadle.
V míse rozdrobíme droždí, přidáme cukr a umícháme na kašičku. Přilijeme vodu, přisypeme mouku, brambory, sůl a vytvoříme hladké těsto, které zakryjeme potravinovou fólií a necháme přibližně 45 minut až hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 15 dílků. Není nutné, aby byly přesně stejně velké, protože se každý bude smažit zvlášť. Na pánvi rozehřejeme větší vrstvu oleje (s olejem opravdu nešetřete, langoše se v něm musí doslova koupat).
Každý dílek těsta za pomoci naolejovaných prstů roztáhneme a vzniklý langoš z obou stran osmažíme v oleji. Výsledek položíme na papírovou kuchyňskou utěrku a odsajeme přebytečný tuk.
Hotové placky zdobíme prolisovaným česnekem smíchaným s trochou oleje, zakysanou smetanou, kečupem a strouhaným sýrem. Zde každý může popustit uzdu své fantazii a langoš si ozdobit dle vlastních preferencí.