Svítek do polévky s kopřivami recept
Polévky lze obohatit o různé druhy zavářek, z nichž se svítek řadí k těm honosnějším. V jarním období se přímo nabízí, aby se do základu těsta na svítek, které tvoří vejce, mléko a mouka, přidalo i něco zeleného, třeba kopřivy. Tato žahavá rostlinka je na jaře učiněným životabudičem a ve svítku se navíc krásně barevně vyjímá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- 1 stroužek česneku
- 2 hrsti čerstvých kopřiv
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
V misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.
Do těsta prolisujeme česnek a přidáme nasekané, umyté a osušené kopřivy. Směs dle chuti osolíme, opepříme a necháme pár minut odpočinout.
Na pánvi rozehřejeme olej, na něj nalijeme těsto a necháme ho ztuhnout. Pak placku otočíme a opečeme z druhé strany. Hotový svítek zarolujeme, nakrájíme na tenká kolečka vkládáme do horké polévky.