Nabídka
Přidej
článek

Připraveným štěstí přeje čili smažení je radost


Smažený kapr exceluje i strádá v hlavní roli našich štědrovečerních večeří už mnoho let. Rozpor je to ale jen zdánlivý. K..
(celý článek)

Smažený kapr exceluje i strádá v hlavní roli našich štědrovečerních večeří už mnoho let. Rozpor je to ale jen zdánlivý. K...


Smažený kapr exceluje i strádá v hlavní roli našich štědrovečerních večeří už mnoho let. Rozpor je to ale jen zdánlivý. Kapr je svébytná ryba s typicky těžkou, ale jemnou chutí. Díky této charakteristické vlastnosti mají lidé pro smaženého kapra slabost. Ovšem ne každý ví o všech fíglech, kterými můžete svého smaženého kapra poslat do jiného levelu. Základ je pánvička.

Čas výlovu rybníků je ideální pobídkou k malé revizi nádobí na smažení. V kuchyni se asi najdou kousky, u nichž raději zhodnoťte míru opotřebovanosti. Ty staré, i když se to těžce říká, vyhoďte do popelnice, protože bez dobré pánve dobrého smaženého kapra neuděláte.

 


Pánvička


Pánev na smažení není nejlevnější záležitost, a proto jejímu výběru věnujte pozornost. Pánev kupujte spíš větší, ale s jistou dávkou pro uměřenost. Zbytečně velká pánev se déle rozehřívá. Přemýšlejte nad tím, jestli ji můžete dát vyprat do myčky. Pečení v troubě na pánvičce je velice praktické a šetří čisté nádobí, a proto se zajímejte, z čeho je vyrobená rukojeť.
Litinové pánve výborně vodí teplo a odolávají času, jejich cena a váha jsou sice vyšší, ale získáte neúnavného dříče.

Hliníkové nádobí oproti tomu vyniká nízkou hmotností i pořizovací cenou. Náchylné je však na mechanické a tepelné poškození.

Nerezové pánve mají jednu velkou nevýhodu. Špatně vodí teplo, a tak třeba na rychlou večeři není vhodná.

Pánve s titanovým povrchem vám výborně poslouží při vaření na indukční desce, rozhodně však počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Keramické nádoby na smažení se příliš nehodí do myčky a jsou především určené pro smažení při nižších teplotách.

Pánve s teflonovým povrchem patří k nejpopulárnějším, avšak podobně jako hliníkové pánve jsou náchylné na povrchové poškození například při mytí v myčce.

Absolutní top kategorii představují pánve vyrobené z ušlechtilé mědi. Charakterizovat se dají super vodivostí, takřka nekonečnou životností, ale i vysokou pořizovací cenou.

 


Tipy na recept smažený kapr


Zabití, vykuchání a porcování kapra najdete například v instruktážních videích, která jsou velmi názorná a přehledná. Proto se pojďme podívat na různé vychytávky v samotné úpravě ryby.
Leckomu kapr jako ryba nevoní. Že prý se povaluje po dně a jako popelnice žere všechno, co na dně rybníka najde. Pokud nepatříte mezi fanoušky smaženého kapra a máte problém s vůní rybiny, zkuste naporcovaného kapra naložit přes noc do mléka, nebo alespoň na dvě hodiny před smažením. Bílé víno rovněž vytáhne bahnitý odér, anebo využijte podobných vlastností piva.

Jestliže jste nestihli časově náročnější přípravu, stačí pokapat kapra citronovou šťávou a nechat chvilku odležet. Potom pečlivě osušit, osolit, obalit a usmažit. Máte-li rádi česnek, můžete rybu potřít právě jím, dosáhnete stejného efektu, tedy méně výrazné vůně a větší jemnosti chuti. Pro lepší křupavost rozšlehejte vajíčka na smažení s trochou piva.

Smažte na kvalitním tuku, vhodný je ten slunečnicový. Můžete k němu přidat v poměru 1:1 trochu másla pro lepší chuť. Kapr by měl být do poloviny své výšky v oleji ponořen. Vždycky ho dostatečně rozpalte, aby vám strouhanka nenavlhla. Proto také nikdy neskládejte osmažené kousky na sebe, ale vedle sebe. Na ubrousku, který po ně kladete, je nenechávejte příliš dlouho, maximálně 10 minut. Ubrousek potom zvlhne a zamýšlený efekt je opačný.

Pokud dáte na dietnější jídla, můžete smaženého kapra upéct v troubě. Tuk se jako pánvi nepřepaluje a potřebujete jej minimum.
Smažení a tuk evokují nezdravé jídlo a obavy o hladinu cholesterolu. Ten můžete neutralizovat zvýšeným příjmem vitaminu C. Po usmažení proto přidejte citronovou šťávu, anebo přidejte ke smaženému kaprovi strouhaný křen.

Často se stane, že smažený kapr zbude do druhého dne. Nevyhazujete ho a naložte se na silvestrovskou noc super pečenáče. Stačí si připravit nálev a smaženého kapra v něm nechat 3 až 5 dní. Zde je recept na nálev:

250 ml octa
10 až 15 g soli
150 g cukru
10 kuliček černého pepře
3 velké bobkové listy
1 lžička hořčičného semínka (lze i nové koření)
pro odvážené chilli paprička

Smažený kapr

Smažený kapr


Zkuste tento recept na smažený kapr a vykouzlete i díky našim doporučením skvělý zážitek.


Smažený sýr

Smažený sýr


Smažený sýr se také musí umět, a tak nepodceňujte výběr pánve.


Smažené  karbanátky

Smažené karbanátky


Další smažená klasika, kterou využijete i pár dní starou jako super svačinu na cestách.


Bramborový salát

Bramborový salát


Základní varianta receptu na bramborový salát vám pomůže v přípravě toho vašeho.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři