recepty

Kuřecí gyros


Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti...
(celý recept)

Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti. Všechny ingredience pro marinádu dobře promícháme a hotovou směs trochu opepřím...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření85 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 800 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • marináda:
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené máty
  • 2 lžičky oregana
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička koriandru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • pitta chléb:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • tzatziki:
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • snítka jemně nakrájené máty (nebo kopru)
  • 1/2 okurky
  • příloha:
  • 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 4 rajčata
  • bramborové hranolky

Způsob přípravy

Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti. Všechny ingredience pro marinádu dobře promícháme a hotovou směs trochu opepříme a osolíme. Do mísy položíme kuřecí maso a zalijeme ho marinádou tak, aby bylo úplně ponořené. Mísu uložíme do ledničky na tři hodiny. Pro výrobu pitty chleba nejprve smícháme 1/2 lžičky soli, cukr, kvasnice a špetku mouky. Přidáme 2 lžičky olivového oleje, 150 ml vlažné vody a postupně přidáváme mouku. Hnětením připravíme hladké těsto, které, přikryté utěrkou, necháme na teplém místě kynout 60 minut. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři kusy a každý rozválíme do kulatého tvaru. Chleby potřeme olejem a necháme stát asi 15 minut. Okurku zbavíme semen a nastrouháme. Pak přidáme ostatní ingredience na tzatziki a špetku soli a vše důkladně promícháme. Gril předehřejeme na vysokou teplotu, kuřecí stehna navlékneme na dvojitý kovový rožeň tak, aby měla mezi sebou malou mezeru. Teplotu grilu snížíme na střední a pomalu maso otáčíme a grilujeme. Pitta chleby smažíme v pánvi na oleji až se vytvoří bubliny.Smažíme je přibližně 2 minuty po každé straně. Hotové chleby zabalíme do folie a udržujeme teplé. Grilované maso pravidelně potíráme olejem, po 20 minutách by mělo být hotové. Stehna stáhneme z roštu a maso nakrájíme na menší kousky. Podáváme s přílohami podle chuti, s pitta chlebem a s tzatziky.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Kuřecí maso

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kuřecí gyros.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kuřecí gyros .
Hledat podobné recepty na internetu jako Kuřecí gyros

Naši partneři