Kuřecí gyros recept
Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- marináda:
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušené máty
- 2 lžičky oregana
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička koriandru
- šťáva a kůra z 1 citronu
- sůl
- mletý černý pepř
- pitta chléb:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí
- tzatziki:
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- snítka jemně nakrájené máty (nebo kopru)
- 1/2 okurky
- příloha:
- 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
- 4 rajčata
- bramborové hranolky
Způsob přípravy
Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti. Všechny ingredience pro marinádu dobře promícháme a hotovou směs trochu opepříme a osolíme. Do mísy položíme kuřecí maso a zalijeme ho marinádou tak, aby bylo úplně ponořené. Mísu uložíme do ledničky na tři hodiny. Pro výrobu pitty chleba nejprve smícháme 1/2 lžičky soli, cukr, kvasnice a špetku mouky. Přidáme 2 lžičky olivového oleje, 150 ml vlažné vody a postupně přidáváme mouku. Hnětením připravíme hladké těsto, které, přikryté utěrkou, necháme na teplém místě kynout 60 minut. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři kusy a každý rozválíme do kulatého tvaru. Chleby potřeme olejem a necháme stát asi 15 minut.
Okurku zbavíme semen a nastrouháme. Pak přidáme ostatní ingredience na tzatziki a špetku soli a vše důkladně promícháme. Gril předehřejeme na vysokou teplotu, kuřecí stehna navlékneme na dvojitý kovový rožeň tak, aby měla mezi sebou malou mezeru. Teplotu grilu snížíme na střední a pomalu maso otáčíme a grilujeme. Pitta chleby smažíme v pánvi na oleji až se vytvoří bubliny.Smažíme je přibližně 2 minuty po každé straně. Hotové chleby zabalíme do folie a udržujeme teplé. Grilované maso pravidelně potíráme olejem, po 20 minutách by mělo být hotové. Stehna stáhneme z roštu a maso nakrájíme na menší kousky. Podáváme s přílohami podle chuti, s pitta chlebem a s tzatziky.