Masové koule v mrkvové omáčce recept
Masové koule v mrkvové omáčce je trochu netradiční, ale velmi dobré pohoštění. Jako přílohu můžeme podávat dušenou rýži, houskové knedlíky nebo je čerstvé pečivo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- masové koule:
- 1 bílá cibule
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky
- máslo
- 1 tvrdý rohlík
- mrkvová omáčka:
- 1 bílá cibule
- 3 mrkve
- 200 ml smetany
- sůl
- mletá sladká paprika
- máslo
Způsob přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme a společně s nastrouhanou mrkví ji za stálého míchání smažíme na troše másla, až mrkev změkne. Pak vše tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme smetanu a podle chuti osolíme. Omáčku přivedeme k varu a dál už nevaříme. Nakonec přidáme špetku červené mleté papriky a důkladně zamícháme.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Na troše másla osmažíme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Pak ji ve větší míse smícháme s oběma druhy mletého masa, s vejcem a s nasekanou petrželkou. Směs podle chuti okořeníme pepřem a osolíme.
Je-li třeba, zahustíme masovou směs jemnou strouhankou z rohlíku. Mokrýma rukama ze směsi vytvoříme menší koule, naskládáme je vedle sebe do zapékací mísy vymazané máslem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Hotové masové koule podáváme s vhodnou přílohou zalité mrkvovou omáčkou.