Nabídka
Přidej
článek

Špaldová mouka se vrací do naší kuchyně


A je to víc než dobře. Že existuje pšenice špalda možná mnozí z nás ani neví. Je mnohem odolnější proti všem škůdcům a ne..
(celý článek)

A je to víc než dobře. Že existuje pšenice špalda možná mnozí z nás ani neví. Je mnohem odolnější proti všem škůdcům a ne...


A je to víc než dobře. Že existuje pšenice špalda možná mnozí z nás ani neví. Je mnohem odolnější proti všem škůdcům a nepříznivému počasí, protože je na rozdíl od běžné pšenice obalena dvojitou plevou. Tuto velmi starou odrůdu, kterou pěstovali již staří Egypťané, později nahradila levnější odrůda pšenice, ta, ze které se dodnes vyrábí bílá mouka.

Díky dvojitému obalu a také díky tomu, že nikdy nebyla šlechtěna, obsahuje špalda mnohem více vlákniny, bílkovin a minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, zinek a fosfor. Také má více vitamínů B, A, C, D, E, než například oves, žito, ječmen, rýže, pšenice, kukuřice a ostatní obiloviny.

Špaldová mouka se vyrábí z celého zrna včetně obalu. Její zpracování je náročnější než u běžné pšenice, ale pro náš organizmus je rozhodně daleko větším přínosem. V poslední době se vrací do naší kuchyně a na náš stůl, a to je dobrá zpráva. Kromě již jmenovaných výhod je také výborně stravitelná. Má lehce oříškovou chuť a neobsahuje téměř žádný tuk. Její další výhodou je i krátká doba vaření.

Špaldová mouka tedy prospívá našim kostem, kloubům, vlasům i pokožce. Pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak a podporuje naši imunitu. Má vysoké sytící schopnosti a hodí se i prři redukčních dietách. Mnohdy pomáhá i při migrénách.

Hodně se pěstuje i v ekologickém zemědělství a používají ji i v biopekárnách k výrobě slaného i sladkého pečiva. Tím, že špaldovou mouku budeme používat i my doma ve své kuchyni, určitě prospějeme svému zdraví. Má trochu jinou, výraznější chuť, takže než si na ni zvykneme, můžeme ji zpočátku kombinovat s moukou bílou.

Nevýhodou je pouze to, že obsahuje lepek, takže není vhodná pro celiaky a pro lidi s přecitlivělostí na lepek. Také pro ty, kdo trpí syndromem dráždivého trakčníku není špaldová mouka vhodná.

Ze špaldové mouky můžeme péci slané i sladké pečivo, sušenky, koláče, vyrábět lívance, palačinky, třeba i zdravější vánoční cukroví. Pokud vám nic nebrání v konzumaci špaldové mouky, můžete o ni svůj jídelníček obohatit. Bude tak nejen rozmanitější, ale i zdravější. A pro inspiraci tu máme pár receptů z naší kuchařky.

Bábovka ze špaldové mouky

Bábovka ze špaldové mouky


Rozhodně je stejně dobrá jako ta z mouky bílé. Vyzkoušejte ji.


Vafle ze špaldových vloček

Vafle ze špaldových vloček


Znovu něco pro mlsné jazýčky. Pochoutka, po které se jen zapráší.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Špaldová mouka se vrací do naší kuchyně.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Špaldová mouka vrací naší kuchyně .

Naši partneři