Vepřová panenka recept
Panenka nebo také vepřová svíčková, je křehké a šťavnaté maso, které představuje to nejlepší z prasete. Nejenže skvěle chutná, ale je také cenově dostupná. Udělat se dá na pánvi i v troubě, a právě o recept na druhý způsob přípravy se chci podělit. Oblíbený je u nás také proto, že při se při vaření zašpiní minimum nádobí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g vepřové panenky
- 1 větší cibule
- 1,5 kg brambor
- olej
- 1 vrchovatá lžíce grilovacího koření
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a dáme na 7 minut vařit do osolené vody.
Do misky nalijeme 2 - 3 lžíce oleje, přidáme grilovací koření a pepř. Panenku lehce osolíme a potřeme marinádou.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
Plech vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj scezené brambory, které posypeme cibulí. Obě ingredience promícháme a pokapeme olejem. Dáme na 10 minut péct do trouby.
Po uplynutí doby přidáme na plech maso a pečeme dalších, přibližně 25 - 30 minut. Čas pečení upravujeme podle toho, jaký stupeň propečení masa preferujeme. Pokud máme k dispozici čerstvé bylinky, například rozmarýn nebo tymián, lze je při pečení položit na maso. Krásně ho ovoní.