článek

Potřebujete snížit tlak a cholesterol, zlepšit trávení a prospět svému srdci? Nebo se potřebujete doma zbavit upírů, odradit zloděje a odvrátit závist? Vsaďte na česnek.


V české kuchyni, a vlastně v každé vyhlášené kuchyni od Francie až k Číně, je česnek velmi významnou rostlinou s všestran..
(celý článek)

V české kuchyni, a vlastně v každé vyhlášené kuchyni od Francie až k Číně, je česnek velmi významnou rostlinou s všestran...


V české kuchyni, a vlastně v každé vyhlášené kuchyni od Francie až k Číně, je česnek velmi významnou rostlinou s všestranným použitím. Dostal se k nám od Mongolů, kteří ho přivezli do Číny. Už Egypťané, Řekové a Římané česneku přisuzovali až posvátnou moc. Měl prý posilující účinky, a tak jím krmili i své vojáky na válečných výpravách. Jinde ho ale patriciové považovali za vhodné jídlo jen pro své otroky. Je také všeobecně známé, že byl odedávna oblíbený u Židů.

Česnek je vlastně koření. A to koření velmi výrazné chuti a vůně. Jeho charakteristické aroma všichni dobře známe. A leckdy nás dokáže i pěkně potrápit. Milovníci česnekových jídel, a že jich opravdu je, o tom jistě ví své. Pokud jste tedy něco s česnekem snědli, zkuste rozžvýkat pár kávových zrnek, pár lístků máty nebo petrželové natě. Také se doporučuje sníst jablko. Pak se prý jeho vůně zbavíte.

Česnek kuchyňský, nebo také česnek setý, má mnoho odrůd. Český česnek, to je ten, který byl vypěstován v Čechách, se v gastronomii doporučuje nejvíce. Má výraznější a příjemnější chuť, a na rozdíl od toho dovezeného, zahraničního, nebývá tolik chemicky ošetřen. Abychom zachovali v česneku co nejvíce zdraví prospěšných látek, je nejlepší ho konzumovat za syrova. Třeba jako česnekový olej do salátů, šťávu z čerstvého česneku v kombinaci hlavně s medem a zázvorem, nebo jako česnekové tabletky.

Česneku se připisuje řada pozitivních vlivů na náš organizmus. A ačkoliv nedávné vědecké výzkumy nepotvrdily jeho vliv na nemoci z nachlazení, pořád obsahuje selen, vápník, jód, vitamíny A,E,C, skupinu vitamínů B, lektiny, flavonoidy a další nám prospěšné látky. Pročišťuje cévy, zlepšuje funkci srdce, má antiseptické účinky, pomáhá při trávení, likviduje střevní parazity, má prý dokonce dobrý vliv na sexuální výkonnost. V lidovém léčitelství se traduje jeho pomoc při odstraňování bradavic, oparů či plísní. Stroužek česneku zabalený do gázy se dával do ucha při ušních infekcích.

Ne všichni ale česnek dobře snáší. A lidé s chorobami jater, slinivky, žlučníku a s nízkým tlakem apod., by se mu měli úplně vyhnout. I někomu zdravému ale může česnek způsobit nadýmání, bolesti břicha, zvracení atd. V tom případě česnek prostě vynechte. Pro ostatní je neškodná dávka asi 2 stroužky denně. I když každý den česnek asi nejíme.

Oblíbená česnečka, česneková pomazánka na topinky, zelené saláty s utřeným česnekem. Tam všude se bez česneku neobejdeme. Bývá přísadou do omáček, ke všem druhům masa (a to hlavně ke skopovému a hovězímu), k rybám. A co třeba takový tatarský biftek z kvalitního masa s opečenými topinkami potřenými česnekem. Najdeme ho často i ve většině slaných koláčů.

V kuchyni používáme také Česnek medvědí. Je to zelená rostlinka s úzce vejčitými listy. Jeho chuť je jemnější než chuť kuchyňského česneku. Zelenou natí se koření polévky, omáčky, maso apod. Můžete ho připravit místo špenátu k masu, je skvělý také například s kozím sýrem. Nať je bohatým zdrojem vitamínu C a pomáhá při snižování krevního tlaku, při potížích s trávením, také působí jako antioxidant při očistných kúrách. Navíc nezanechá v ústech tu typickou česnekovou chuť.

Staří Čechové měli pořekadlo: “Pívej pivo s bedrníkem, jídej oukrop s česnekem, budeš dlouho živ.“ Takže si upleťte silný cop z česneku proti všemu zlému, protože co kdyby, a občas si z něho pár stroužků přidejte do jídla. A také si připravte něco podle našich receptů, kde česnekem rozhodně nešetříme.

 

Česnečka se sýrem

Česnečka se sýrem


Co dodat. Jeden z mnoha receptů na dobře známou „vyprošťovací“ polévku. Občas si ji ale udělejte jen tak. Zahřeje vás a pochutnáte si.


Hovězí na česneku

Hovězí na česneku


Také notoricky známé české jídlo. Dobře upravené kvalitní hovězí maso s typickou chutí. A houskové knedlíky.


Skvělá česneková pomazánka

Skvělá česneková pomazánka


Dietní, tvarohová, jemná pomazánka nejen na topinky, ale i na čerstvý chléb. Posypte ji nasekanou zelenou pažitkou a svačina plná vitamínů je na stole.


Tzatziki

Tzatziki


Bylinková lahůdka s česnekem a čerstvými okurkami. Kdo ji jednou ochutnal, bude se k ní vždycky vracet. Čerstvé pečivo k tomu.


Bramborák

Bramborák


Správný bramborák neboli cmunda, voní česnekem už na dálku. A nikdo mu neodolá. Hlavní jídlo nebo příloha, podle chuti.


Bramboračka

Bramboračka


Tahle známá polévka se samozřejmě neobejde bez brambor. Ale ani bez česneku by to prostě nešlo. A ještě tak báječně voní houbami.


Česnekový chléb

Česnekový chléb


Jednoduchá a rychle připravená příloha třeba k zeleninovým salátům. Nebo jako lehké zakousnutí pro nečekanou návštěvu.


Irské dušené hovězí

Irské dušené hovězí


Červené víno, pivo, kvalitní hovězí maso a lahodný, lehce exotický pokrm je na světě. Kdo má rád guláše, ten ho rozhodně ocení.


Pikantní kuřecí stehna s česnekovou rýží

Pikantní kuřecí stehna s česnekovou rýží


Tahle skvěle připravená rýže vás nadchne. Voňavá, pikantní a s grilovaným kuřecím masem nemá chybu.


Bruschetta s rajčaty

Bruschetta s rajčaty


Místo obvyklých chlebíčků připravte pro hosty tuhle pikantní křupavou pochoutku. Bude jim chutnat.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři