Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát jiné a pokaždé skvělé.
Napohled jsou úplně obyčejné, ale naši kuchyni si bez nich vůbec nedokážeme představit. Vlastně jsou jejím základem. Nejen u nás, ale v celé Evropě patří brambory k nejvýznamějším zemědělským plodinám. Nenáročnost na přírodní podmínky a vysoké hektarové výnosy byly jedním z důvodů, proč brambory v Evropě po počáteční značné nedůvěře získaly takovou oblibu. V podstatě počátkem 19. století ochránily Evropu od hladomorů a kurdějí. Český botanik Jan Svatopluk Presl dokonce ve své knize Všeobecný rostlinopis napsal, že je považuje za největší užitek, který z objevení Ameriky lidstvo mělo. A měl nejspíš pravdu. Větší význam pro výživu lidstva měla pouze kukuřice, rýže a pšenice.
Mají na 1500 odrůd, ale v kuchyni nás zajímá hlavně varný typ brambor. Známe tři. Typ A je vhodný hlavně na saláty. Typ B se používá jako příloha a typ C je nejlepší pro přípravu knedlíků a kaší. Ještě brambory dělíme na rané a ty pozdní, podle doby sklizně.
Je trochu překvapující, že brambory obsahují mnohem více vlákniny, než třeba ovesná kaše. Bramboru z 24% tvoří sušina, která obsahuje značné množství minerálů. Například selen, vápník, mangan, železo, hořčík atd. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a sacharidy. Zbylých 76% tvoří voda.
Brambory doma skladujeme v suchu, ve tmě a v chladnu. Nesnáší ale ani nízké teploty pod nulou. Pak získávají nasládlou chuť.
Způsobů přípravy brambor jsou jistě stovky. Velmi často je uvaříme se solí a s kmínem, a polité máslem použijeme jako přílohu. Stejně jako brambory pečené, třeba s různými bylinkami, například petrželí nebo rozmarýnem. Někdo má rád zase brambory šťouchané, nebo si z uvařených brambor vyšlehá branborovou kaši. Oblíbenou přílohou jsou bramborové knedlíky.
Brambory bývají také nezbytnou ingrediencí při přípravě různých salátů, včetně toho nejznámějšího, který nesmí chybět na vánočním stole. Kulajda, zelňačka, bramboračka, to je jen zlomek polévek, ve kterých jsou brambory důležitou součástí.
Brambory jsou často i samostatným hlavním jídlem. Kdo by neznal bramborák, francouzské brambory, masem plněné bramborové knedlíky. Nebo brambory různě zapečené, či dokonce gratinované. Také slané koláče se často bez brambor nobejdou. A co říkáte na škubánky s mákem, slovenské lokše nebo ovocné knedlíky v bramborovém těstě. Ano, i pro spoustu sladkých pokrmů jsou brambory nezbytností.
Určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti, které nám brambory dávají, jisté ale je, že se v naší kuchyni stále drží na prvních příčkách. Jak v oblibě, tak i pro jedoduchou přípravu. Uvařte si brambory. Třeba jen tak na loupačku s máslem a solí. Nebo brambory s tvarohem. Brambory se totiž hodí i pro dietáře. Záleží jen na receptu a vaší chuti.
Bramborové knedlíky od babičky
S pečenou kachnou, nebo jen s osmaženou cibulkou. Bramborové knedlíky máme rádi.
Pomalu pečené kuře s brambory
Brambory pečené společně s kuřecím masem nemají chybu. Nasáknou chuť a vypečenou šťávu masa a opravdu si pochutnáte.
Bramborák
Klasika vonící česnekem a majoránkou. Neodoláte. Třeba s naloženou okurkou nebo kysaným zelím.
Bramborové placky
Vynikající příloha ke grilovaným masům. Také jako samostatné jídlo. Nebo si je zkuste namazat marmeládou.
Pečený losos s hráškem, bramborami a slaninou
Večeře připravená v jedné zapékací míse. Směs vůní a chutí. Místo zelené máty můžete použít i jinou zelenou bylinku, například petrželku.
Bramborová polévka s vejci (kulajda)
Je příjemně lehce nakyslá a voní koprem. Tato bílá jihočeská polévka patří k českým stálicím mezi polévkami.
Pastýřský koláč s bramborovou kaší
Vaříte-li pro vegetariána, tak s tímto jídlem budete mít zaručeně úspěch. A možná i u těch ostatních.
Lehký bramborový salát
Je opravdu lehký a dietní. Což vůbec neznamená, že by snad byl nějak ošizený. Naopak, zelená cibulka a petržel mu dodají patřičný šmak.